13 Kasım 2009 Cuma

Vişne Kompostosu,Şeftali Reçeli



Reçel yapıp onları kavanozlamayı, kurdeleleyip süslemeyi çok seviyorum nedense! Yani elimde olsa abartıp kilolarca çeşit çeşit reçel yapıcam! Neyseki burda sadece iki çeşidinin tarifi var. Yapanlara afiyet olsun efendim. Gelelim tariflere..

Vişne Kompostosu:
1 litrelik metal kapaklı, cam kavanozların yarısını sapları çıkarılmış ve yıkanmış vişne ile dolduruyoruz. Üzerine 1 çay bardağı tozşeker döküp, kavanozun ağzına kadar su ile dolduruyoruz. Kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra , derince bir tencereye alıp, cam kavanozların birbirine değmemesi için bezle sarıyoruz. Üzerlerini bir iki parmak geçecek kadar su ilave edip yarım saat kaynatıyoruz. Kendi kendine soğumaya bırakıyoruz ve kompostolarımız hazır! :)

Şeftali Reçeli:
1 kilo yıkanmış, soyulmuş, çekirdek kısmı sıyırılmış ve arzuya göre dilimlenmiş şeftaliyi bir gece önceden 1 kilo şekere yatırıyoruz. Daha sonra birkaç taşım kaynattıktan sonra birkaç saat dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra tekrar kaynatıyoruz ve bir limon suyu ekledikten sonra 5 taşım sonrası 15 dakika sonra kavanozlarımıza koyup kapakları alta gelecek şekilde soğumaya bırakıyoruz. Reçelimiz hazır, afiyet olsun! :)

Hiç yorum yok: