30 Aralık 2009 Çarşamba

Ekşili Yoğurt Çorbası



MALZEMLER
2 Lt Su
2 Su Bardağı Ekşili Yoğurt
4 Tatlı Kaşığı Un
1 Yumurta Sarısı
2 Tablet Et Suyu
Yarım Su Bardağı  Tel Şehriye
Üzeri için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı,bir miktar kuru nane
YAPILIŞI;
İki bardak ekşili yoğurdumuzu tencereye alarak,1 yumurta sarısı içerisine katıyoruz.4 kaşık unuda karıştırıyoruz.2 lt suyu da ilave ederek güzelce çırpıyoruz.Hızlı ateşte kaynayana kadar karıştırıyoruz.Kaynamaya başlayınca ;2 tablet et suyu,Yarım bardak şehriye katarak 10 dakika daha pişiriyoruz.Ayrı bir tavada nane ile zeytin yağını kavurarak çorbamızın içerisine döküyoruz.Servise sunuyoruz.Afiyet olsun :)


28 Aralık 2009 Pazartesi

Lavaş Ekmek

Burada anlattığım "Sinangil Zencanen Ekmek" hamurunun kabarmasını beklerken kalan zamanda "Sinangil Köy Ekmek Unu" ile "Lavaş Ekmek" yapmayı denedim.Ben teflon tavada yaptım ama Tüplü Sac üzerinde de yapabilirsiniz.

Sabah kahvaltısı için sıcacık taze ekmek çok güzel oluyor.Yapmak isteyenler için tarifini de vererek denemenizi tavsiye ediyorum.




Malzemeler:


•2 bardak Sinangil Köy Ekmek Unu

•1/2 paket Yuva instant 11 gr Maya

•tuz

•yeterince ılık su

Yapılışı:

1.Malzemelerden 2 bardak unu,ılık su ve 11 gr yuva instant mayanın 1/2 sini de ekleyerek hamur kıvamına getirerek yoğuralım ve dinlenmeye bırakalım.

2.Yumurta büyüklüğünde beze alıp unlanmış zeminde tava büyüklüğünde açalım hepsini.

3.Teflon tavada arkalı önlü pişirelim ve tabağa alalım,Üzerini kurumaması için.tabakla kapatalım


Ben lavaş'ın üzerine susam ile süsleme yaptım.Dilerseniz sizde üzerine susam dökebilirsiniz.Tavsiyem;Lavaş ekmeği taze olarak tüketmenizdir.Sinangil Köy Ekmek Unu ile Yuva Maya kalitesi birleşince ortaya yukarıdaki gibi harika bir görüntü ve lezzet çıktı.Afiyet bal şeker olsun.:)



Lavaş'ın resmini yüklerken Okul Müdürümüz bloguma şöyle bir göz atmış,Tenefüste Öğretmenler odasında hepimiz otururken gelerek;

"Elimi ekrana uzatıp o lavaşı oradan alıp yemek istedim " dedi.Öğretmen arkadaşlarımda yarın için Lavaş ekmek istediler.Ne yapacağım ben şimdi ?:) :)



YEMEKLERİ VE HAMUR İŞLERİNİ YAPARKEN İÇLERİNE SEVGİNİZİ DE KATIN Kİ LEZZETLERİ BOL OLSUN :)



Sinangil Zencanen Ekmek

Dün buradaki yazımda Kıymetli ve Lezzetli misafirim Sinangil Unlarından bahsetmiştim.Bu sabah saat 05.00'da uyanarak büyük bir sabızlıkla Sinangil Unlarını denemeye koyuldum.


İddia ediyorum ki bu tarif hiçbiryerde yok :)

Tarifimizin adı ;"Sinangil Zencanen Ekmek" Ekmeğimize bu ismi veren benim.İçerisindeki malzemelerden;"Zencefil ve Anason"dan dolayı kendisine bu ismi verdim.Şimdi ekmeğimizin yapılışını sizlere anlatayım.



 
MALZEMELER;


1 kiloluk Sinangil Sade Un

1 yemek kaşığı kara çörek (siyah susam)

1 yemek kaşığı susam

1 yemek kaşığı çekilmiş Anason

1 yemek kaşığı çekilmiş Zencefil

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 çay bardağı sıvıyağ

1 yemek kaşığı Tuz

Üzeri için 1 yumurta sarısı



YAPILIŞI

Öncelikle Mayayı ılık suda eritin.(Mayayı ılık sütte de eritebilirsiniz)

Sinangil 1 kiloluk sade Unundan alabildiği kadar eleyerek geniş bir kaba koyun.(göz kararı yapamıyorsanız 8 su bardağı un kullanabilirsiniz)

Ortasını açıp sırasıyla;

1 yemek kaşığı kara çörek,

1 yemek kaşığı susam,

1 yemek kaşığı çekilmiş Anason,

1 yemek kaşığı çakilmiş Zencefil,

1 yemek kaşığı Tuz

Ve önceden ılık suda erttiğimiz Mayayı da Un'a ekledikten sonra 1 su bardağı sıvı yağımızı da ilave ederek hamur kıvama gelinceye kadar yoğuralım.Hamur yoğurma işlemi bittikten sonra,Kabın üzerini bir bez ile örterek ve hamur mayalanıp iyice kabarıncaya kadar bekletin.

Üzerini örttüğünüz hamuru sıcak bir yere koyarsanız kabarması çok hızlı olacaktır.

Benim hamurum kalorifer yanında 25 dakikada oldukça kabardı.:)

Kabarmış Hamurdan bir parça alıp elinizle uzun bir diktörgen elde edin ve bıçak yardımıyla eğik dikdörtgenler elde edecek şekilde yan yan parçalar kesin ya da istediğiniz başka bir şekilde yapabilirsiniz.

Üzerlerine yumurta sarısı sürün.Dilerseniz yumurtanın üzerine Siyah Çörek otu da dökebilirsiniz,"Sinangil Zencanen Ekmeğimize" Şık ve iştah açıcı bir özellik katacaktır.

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin.Afiyet olsun :)



"Sinangil Zencanen Ekmek"i yaparken kullandığım malzemelerin faydalarını Belirtmekte yarar var;

ZENCAFİL bir şifalı bitki olarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılır, sağlığınızı destekler.Zencefil bitkisi son zamanlarda kanserle savaşta "destekleyici tedavi olarak" kullanılmaktadır. Dünyada azımsanmayacak sayıdaki bilim adamı zencefilin "kanserle ve buna benzer tehlikeli hastalıklarla" savaşta "destekleyici tedavi olarak" kullanılabileceğini kabul etmektedir.


ANASON ise öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak kullanılmalıdır. Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir. İştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir. Uykusuzluğa karşı da denenebilir. Bebeklere ve küçük çocuklara gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir. Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir. Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü arttırır.

SİNANGİL UNLARI;Sofralarımızın bereketini arttıran,Evimizin en lezzetli konuğudur.Daha ne olsun.Yüksek kalitesi ile Un markaları arasında 1 numaradır. :)

UNUTMAYIN!;Bu tarifin gerçek lezzetine ancak sinangil unları ile ulaşabilirsiniz.

Öğretmen arkadaşlarımın çoğunun kahvaltı yapmadan geldiğini bildiğim için ;Yaptığım bu lezzetli ekmeği sabah sıcak sıcak okula getirdim.

Öğretmenler odasına masanın üzerine saklama kabının içinde getirdiğim "Sinangil Zencanen Ekmeği" bıraktım.Herkes mis gibi kokusunu okulun koridorundan almış.2 tepsi yapmıştım ama 1 tane bile kalmadı :)En son kalan Ekmek dilimini Müdür bey alarak; "Öğretmenim,elinize sağlık çok lezzetli olmuş,bizim hanıma da tarifini götüreyim " dedi.Bayan öğretmen arkadaşlarım da Sinangil Unlarını daha önce denemediklerini ama bu tarif ile beraber mutlaka deneyeceklerini söylediler.

Sinangil Zencanen Ekmeğimizi Herkes çok beğendi.Bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.Sakın başka unlarla denemeyin kesinlikle aynı lezzeti vermez :)

NOT:Bana ait fikirler ile geliştirdiğim "yalnızca Sinangil unlarına özel bir tariftir".İznimi almadan farklı web sitelerinde tarifimi ve fotoğraflarını yayınlamayınız!

Selva Makarna İle Fırında Kıymalı Makarna





Az sonra yemeğe misafirlerim gelecek. :)Çalışan bir bayan olarak açıkcası yemek yapma konusunda çok zorlandığımı söyleyemem.Çünkü lezzetli yemek yapabilmek çok güzel bir duygu..Aynı yemeği,aynı malzemeler kullanarak her insan aynı lezzette yapamaz.Her elin marifeti farklıdır elbette.


Misafirlerim okuldan öğretmen arkadaşlar.Ani bir davet olduğu için önceden hazırlık yapamadım.12.00 da okuldan çıktım.Hızlı bir yürüyüş ile eve geldim.Mutfak önlüğümü ve ellerime eldiven geçirdikten sonra acil ve çok lezzetli bir yemek yapmam gerektiğini düşündüm.Düşünürken gözüme Selva makarna paketleri ilişti ve fırında kıymalı makarna yapmaya karar verdim.Makarna deyip geçmeyin sakın,tarifi denerseniz harika bir lezzet olduğunu göreceksiniz.




Malzemeler:


Yarım paket Selva fırın makarna (ben Selva Kalem / Penne Rigate ile yaptım)

Soğan

Domates

Kıyma

Baharatlar (kırmızı toz biber, kimyon, nane)

Tuz

Başamel sos için:

1 çorba kaşığı tereyağ ya da margarin

1 çay bardağı un

2 su bardağı süt

Karabiber



HAZIRLANIŞI

Öncelikle kıymalı içi hazırlıyoruz. İnce kıydığımız soğanları bir güzel kavuruyoruz, ardından kıymayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra içine küp doğradığımız ya da rendelediğimiz domatesleri ekliyoruz.

Domatesler suyunu çekince biraz tuz ve baharat katıp ocaktan alıyoruz. Daha sonra tuz ve yağ ilave ettiğimiz kaynayan suda makarnaları bir güzel haşlıyoruz. Makarnalar iyi pişmeli. Sıra başamel sosta. Yağı eritiyoruz, unu kavuruyoruz. Kavrulmuş un kokusu geldiğinde yavaş yavaş sütü ilave ediyoruz. Sütü çok yavaş eklemeliyiz ki un topak topak olmasın.Sütün hepsini ilave ettikten sonra az tuz ve karabiber ekleyip koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar kaynatıyoruz. Haşladığımız makarnaları fırın tepsimize alıyoruz. Üzerine kıymalı harçtan koyup biraz karıştırıyoruz. Daha sonra başamel sosu ekleyip yayıyoruz. Üzerine peynir rendeleyip 180 derecelik fırına atıyoruz.

Üzeri kızara kadar pişiriyoruz.


AFİYET OLSUN...

Ben makarnaya farklı bir şekil verdim.İsterseniz sizlerde çeşitli şekiller vererek oldukça iştah açıcı bir makarna tasarlayabilirsiniz.Unutmayın;yemek yapmak da ayrı bir sanattır ve yemeklerin sunum şekli de en az lezzeti kadar önemlidir. :)

Şimdi kaçmam lazım birazdan kapı çalacak ve misafirlerim gelecek.. :)

Rüyamda Kovaladığım Krepler :)


Yine yağmur ve şiddetli esen rüzgar ile başlayan bir hafta başı..:)Yağmur öyle güzel yağıyor ki,en sevdiğim sevgili yağmur...


Yağmur ve kar yağdığı zaman,sıcakcık evinde oturanlar bu durumu her zaman sevinirerek,yağmuru ve kar'ı mutluluk ile karşılarlar.Düşünüyorum da birde madalyonun arka tarafı var.Kışı zor geçiren insanlar..

Belki bizim mutlu olduğumuz mevsim olayı onları mutsuz ediyordur.Allah herkesin yardımcısı olsun diyelim..

Dün bloguma hiç giriş yapamadım.Güzel bir kahvaltıdan sonra,Havanın da güzel olması nedeni ile Annem ile Bol bol yürüyüş yaptık.Ve Yılbaşı için ufak alışverişler..

Cumartesi gecesi rüyamda yüzlerce krep gördüm.Krepleri elimde çatal bıçak kovalıyorum,onlarda ayaklanmış benden kaçıyorlardı.Gülmeyin ama ya :)Rüyamda 1 tanecik krebi yakalayıp ağız tadıyla yiyemedim. :(

Hırs yapmış olacağım ki,Pazar sabahı krep yapmaya karar verdim.Sinangilden gelen "Köy ekmeği unu" nu kullanarak farklı bir krep yaptık.Ekmek unu ile daha bir lezzetli oluyormuş.Ben krebi arasına bal sürerek yemeyi tercih ettiğim için,biraz kalın yapıyorum.Resimde de gördüğünüz gibi Sinangil köy ekmeği ununun iştah açıcı çikolatalı bir rengi var.Mımmm Ben bayıldımmmm :)Bu krebe bir isim verdim;Sinangil KöyEsmer Krep :)

Denemek isteyenler için tarifini de veriyorum;






Malzemeler
2 adet yumurta
1,5 su bardağı Sinangil Köy Ekmek Unu
1 su bardağı su
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz


Hazırlanışı

Un, süt ve su ile hiç topak kalmayana kadar iyice çırpın. Yumurtaları ve Yağı ekleyin biraz daha çırpın. Kek hamurundan daha akıcı bir kıvamda hamur edin. Tavaya 1 kepçe hamuru dökerek yayın. Her iki tarafını çevirerek orta ateşte pişirin.


İyi bir krep yapmak karışımdan çok el becerisi ister. Biraz pratik yapmanız gerekecektir :) Bu arada hamura tuz koymazsanız reçel,bal veya çikolata sürerek de tüketebilirsiniz. Tuzlu sevenlere ise önerim içine peynir sarılmasıdır. Herkese afiyet olsun:)








Havuçlu Kek



Dün sabah Yuva Maya ailesinden gelen bir kargo aldım.Kargo adresini ev adresim olarak verdiğim için, kargo çalışanı (bir öğrencimin velisi olan)beni evde bulamayınca kargomu okula getirdi.


Tenefüs arasında gelen velilerle "Yerli Malı Haftası"etkinlikleri ile ilgili neler yapabileceğimizi konuşuyorduk,Kargodan çıkan maya paketlerini görünce çok mutlu oldum.

Unutanlar için hatırlatalım;12-18 Aralık haftası "Yerli Malı" Haftasıdır.Minik öğrencilerimle yoğunluğumuz ve grip salgını nedeni ile yerli malı haftasını kutlayamamıştık.Dün Yuva Maya'nın gönderdiği maya paketlerinden ilham alarak;Öğrenci velilerinin gönüllü olarak yapmak istediği;hamur işlerinde kullanmaları için yuva mayanın göndermiş olduğu mayalardan ,diğer kullanım malzemelerini de alarak velilerimize verdim.Bugün okulumuzda mükemmel bir "Yerli Malı Haftası" etkinliği düzenledik.Velilerimiz Yuva Mayanın kalitesinden çok memnun kaldıklarını daha önce denemediklerini ve Yuva Maya ile kendilerini tanıştırdığım için teşekkürlerini sundular.Ben de Yuva Maya'ya böyle bir etkinliğe katkı sağladıkları için çok teşekkür ediyorum.

Yuva Maya ile,Yerli Malı Haftası etkinliğimizde kabarmamış olan bir hamur işi yoktu.Gerçekten hayran olunacak bir kalite..



Mayaları Velilerimize dağıtınca benim elim boş kaldı :) Ama Neyse ki evde 1 paket daha önce aldıklarımdan kalmıştı.Ben de etkinlik için YUVA MAYA İLE HAVUÇLU ve HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK yaptım.Resimde de gördüğünüz üzere kabarıklığına diyecek yok.


Yuva Maya olmadan yaparsanız aynı sonucu alamayacağınız notunu da ekleyerek ;Denemek isteyenler için tarifini veriyorum; :)

Malzemeler;

1+1/2 bardak un
1 bardak toz şeker
1 paket Yuva Yaş Maya (42 gram)
1/2 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
1 bardak kıyılmış havuç (2 orta boy)
1 kutu ananas (suyu da kullanılacak)
1/4 bardak sıvı yağ
1 çay kaşığı vanilya
1 tane yumurta
2 çay kaşığı yumuşak krem peynir
1+1/2 bardak pudra şekeri
1 çay kasığı vanilya
Diet süt 1/4 bardak
öğütülmüş hindistancevizi

Hazırlanışı

Teflon bir kabı hafif yağlayın.

Un, şeker,1 paket Yuva Yaş Maya (42 gram) (göz kararı mayayı ayarlıyoruz),karbonat, tuz. tarçın ve yenibaharı geniş bir kapta karıştırın. Bir çatalla havuçları ve kuru üzümleri iyice karışana kadar harmanlayın.


Küçük parçalar halinde doğranmış ananasları suyuyla birlikte, yağ, 1 çay kaşığı vanilya ve yumurtayla karıştırın. Ananas karışımını kuru karışımın içine katıp iyice yedirin. Bunu tepsiye veya kek kalıbına boşaltın ve 180 derecelik fırında yaklaşık 35 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.


Krem peynir, pudra şekeri ve 1 çay kaşığı vanilyayı, pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Bu karışıma yaklaşık 1 yemek kaşığı süt ekleyin. Daha sonra karışımı kekin üzerine dökün. Ortasına hindistancevizini serperek servise hazır hale getirin. Afiyet olsun.

YUVA MAYA WEB SİTESİNE ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.
YUVA MAYA İLE LEZZETLİ GÜNLER.. :)

Nefis Çikolatalı Kek



Bugünlerde rüyamda hep kek ve kurabiye görüyorum.:)Aklım fikrim hamur işi oldu.


Akşama oturmaya misafirimiz gelecek.Acilen birşeyler yapmam gerekiyordu,baktım fazla birşey kalmamış evde,alışverişe gitmeye de üşendim.Sinangil'den gelen unlar vardı aklımda..

Kendi kendime sinangil'in kakaolu unu vardı onunla güzel bir ıslak kek yaparım" diye düşünüyordum.Koliyi boşalttım baktım,"kakaolu un" yok.Nereye gitti bu diye aramaya koyuldum.Aradım..aradım..aradım... bulamadım,Şaşırdım..


Sonra "Sinangil Limon Aromalı Un" ile kek'i yapmaya başladım.Kek'i yaparken hep "kokaolu un" u düşündüm :)"Nereye kayboldu ki" diye söylenip durdum.Kek'i fırına atıp 250 derecede pişirdim.Kek pişerken ben hala kakaolu unu arıyordum mutfakta..

Keki fırından çıkardıktan sonra soğuması için dışarı çıkardım ve bloguma bir bakayım dedim.Buradaki yazımda Sinangil unlarının fotoğraflarını da eklemişim.Bir baktım Sinangil'in "kakao aromalı un" u yokmuş meğersem.Boşuna arayıp durmuşum kayboldu diye :) Nerden geldiyse aklımda Sinangilde kakao aromalı un var diye yer edinmiş.Çok güldüm kendime :) Bu vesile ile düşündüm de kakao aromalı unlar olsa kek ve kurabiyeler için oldukça kullanışlı olurdu.

Kekimi de yaptım.Böldüm tadına baktım.Çok güzel olmuş.Sanırım bu yetmeyecek 1 tane daha yapmak lazım.Sinangil'e teşekkürler.Limon aromalı un'u daha önce hiç denememiştim,çok memnun kaldım.Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

Çikolatalı kekimizin tarifini de verelim.Afiyet şeker olsun :)



Malzemeler:

3 yumurta
1+1/2 su bardağı toz şeker
1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
1+1/2 su bardağı süt
3 su bardağı Sinangil Limon Aromalı Un
1 kabartma tozu
1/2 su bardağı kakao (bir miktar fıstıklı damak çikolata da kullanabilirsiniz)


Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri geniş bir kapta iyice kabarana kadar çırpın.
Sıvıyağı yavaşça ilave edip çırparak yedirin.
Önce sütü, sonra kakao ile birlikte elenmiş unu ilave edip karışana kadar düşük hızda çırpın.
Yağlanmış dikdörtgen cam veya metal kalıba döküp kürdan batırıp çıkardığınızda temiz çıkana kadar pişirin. (165C/350F dereceli fırında yaklaşık 30-40 dakika)






24 Kasım 2009 Salı

Peynirli Rulo Poğaça



Malzemeler :


* 4 su b. un

* yarım p. yaşmaya

* 1 çorba k. toz şeker

* 1 tatlı k. tuz1 çay b. süt

* 1 yumurta

* yarım çay b. sıvıyağ

* alabildiği kadar su


* beyaz peynir

* kaşar peyniri

* 1 tutam maydanoz

* 1 tutam dereotu

* siyah zeytin

* yeşil zeytin





Üzeri için:

* yumurta

* çörek otu


Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 4 su bardğı unu alın.Unun üzerine 1 çorba kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Unun ortasına yarım paket yaşmaya ilave edin.Mayanın üzerine 1 çay bardağı süt,yarım çay bardağı sıvıyağ,1 adet yumura kırın.Mayanın üzerine ılık su ilave edin.İlk önce mayayı eritin.Maya eridikten sonra unu da karşıştırarak poğaça hamrunu yoğurun.İç harcı için 1 tutam maydanozu ve 1 tutam dereotunu ince olarak kesin.Bir kaba beyaz peyniri kaşar peynir rendesi,dereotu,maydanozu ilave edin.

Üzerine çekirdekleri çıkartılmış olan siyah zeytin ve yeşil zeytin lave edin ve iç harcı karıştırın pğaça hamurunu merdane ile açın.Hamurun üzerine tereyağı sürün.Üzerine peynirli iç harçatan yayın.Daha sonra hamurun bir ucundan başlayı sarın.Hamuru ay şeklinde fırın tepsisine alın.Üzerine yumurta sarısı sürün.Daha sonra bıçak kullanarak hamurun üzerinden kesikler atın.Üzerine çörek otu serpin.Önceden ısıtılmış olan 190 derecelik fırında pişirin.

Patatesli Soslu Biftek


Malzemeler :


* 300 gr.biftek

* 5 soğan

* 3 diş sarımsak

* 2 defne yaprağı

* 1 çorba k.domates salçası

* 2 patates

* 4 biber

* tane karabiber

* tuz

* sıvıyağ

* su

Hazırlanışı :

Etleri yüksek ateşte pişirin. Soğanları da piyaz doğrayıp soteleyin. Üzerine salça, defne yaprağı, sarımsağı ve baharatlarını ekleyip biraz daha kavurun. Kavrulduktan sonra üzerine suyu ekleyip kaynatın.

Pişen etleri altı yağlı kağıtla kaplanmış fırın kabının yayın. Üzerine sosu döküp tekrar yağlı kağıt ile kapatıp önceden ısıtılmış 200 derecede pişirin.

Patatesleri ve biberleri küp doğrayarak kızartın. Pişen bifteğin üzerine ekleyrek sıcacık servis edin.

Havuçlu Bademli Kekler


Malzemeler :


* 3 yumurta

* 1 su b.toz şeker

* 1 su b.süt

* 1 su b.sıvıyağ

* 1 p.vanilya

* 1 p.kabartma tozu

* 3 su b. söke un

* 1 çay b.toz badem

* 2 havuç

* 2 çorba k.toz şeker

* badem

Hazırlanışı :

Yumurtaları ve toz şekeri köpürene kadar çırpın. Daha sonra üzerine sütü, sıvıyağı ve rendelenerek yağda 2 çorba k. şekerle sotelenmiş havucu ekleyin. Karıştırdıktan sonra üzerine kabartma tozunu, vanilyayı, badem tozunu ve söke unu da ekleyip tekrar karıştırın. Minik kek kalıplarına döküp üzerini bütün bademle süsleyin. Önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin.

Şehriyeli Bulgur Pilavlı Nar Tavuk


Malzemeler :


* 1 bütün tavuk

* 1 soğan

* 3 diş sarımsak

* 1 çorba k.mayonez

* 1 tutam taze kekik

* tuz

* tane karabiber

Pilavı için:

* 2 su b.bulgur

* 1 su b.tel şehriye

* 1 soğan

* 2 biber

* 1 domates

* 1 çorba k.domates salçası

* 1 su b.tavuk suyu

* 1 çorba k.tereyağı

* sıvıyağ

* tuz

* su

Hazırlanışı :

Bütün tavuğu yıkayıp süzdürdükten sonra içine 4'e bölünmüş soğanı, sarımsağı, kekiği ve tane karabiberi doldurduktan sonra tavuğun yüzeyini tamamen mayonez ile kaplayın. Butları ve kanatları çöp şiş ile karşılıklı olarak tutturduktan sonra 180 derecede nar gibi kızarana kadar pişirin.

Pilavı için tereyağını eritin. Daha sonra üzerine şehriyeyi alıp iyice kavurun. Kavrulunca üzerine bulguru ve soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin. Bİr süre sonra biber, salça ve domatesi de ekleyip tavuk suyunu ve sıcak suyu verin.

Kısık ateşte kapağı kapalı pişmeye bırakın.

Pişen tavuğu hazırladığnız pilav ile beraber servis edin. Dilerseniz yüksek ateşte sotelenmiş domates ve taze kekik ile beraber servis edebilirsiniz

Meyveli Kaymaklı Ayva Tatlısı


Malzemeler :


* 4 adet ayva

* 3 elma

* 2 su b.toz şeker

* karanfil

* kırmızı gıda boyası

* su

Üzeri için:

* kaymak

* mandalina

* kivi

* hurma

* nar

Hazırlanışı :

Ayvaları ikiye bölerek çekirdek yatağını çıkarın. Ayvaları iç kısımları alta gelecek şekilde geniş bir tencereye alarak üzerine suyu ve gıda boyasını ekleyip kapağı kapalı bir süre pişirin. Ayvalar yumuşayınca ters çevirip içini rendelenmiş elma ile doldurun. Toz şeker ve karanfili üzerine döküp kapağı kapalı kısık ateşte bir süre daha pişmeye bırakın.

Pişen ayva tatlısını servis tabağına alarak soğumaya bırakın. Daha sonra üzerini mevsim meyveleri, kaymak ve nar koyarak servis edin.

Kaymaklı Ahududulu Elma Tatlısı



Malzemeler :


* 3 elma

* 2 yumurta

* 1 çay b.süt

* 1 su b. söke un

Kızartmak için:

* sıvıyağ

Üzeri için:

* 1 su b.ahududu marmeladı

* ceviz

* kaymak



Hazırlanışı :

Elmaları soyup çekirdek yataklarını çıkarın. Yuvarlak yuvarlak dilimleyin.

Diğer tarafta sosu için yumurtayı, sütü ve söke unu çırpın. Akıcı kıvamda bir sos elde edin. Elmaları önce una atıp, daha sonra sosa bulayarak sıvıyağda kızartın. Kızarttığınız elmaları servis tabağına alın. Üzerine ahududu reçelini gezdirdikten sonra ceviz parçaları ve kaymak ile beraber servis edin.

Mantarlı Kepek Makarnalı Tavuk



Malzemeler :

* 6 tavuk baget

* tuz

* karabiber

* pulbiber

* kekik

* sıvıyağ



Makarnası için:

* 1 p.kepekli makarna

* 1 p.mantar

* 1 kase ev yapımı ketçap

* 1 çorba k.domates salçası

* 1 çorba k.biber püresi

* 3 diş sarımsak

* 1 tutam taze fesleğen

* 1 tutam kereviz yaprağı

* zeytinyağı

* tuz

* karabiber



Hazırlanışı :

Tavuk bagetlerini bir kaba alarak üzerine sıvıyağı, tuzu, karabiberi, pul biberi ve kekiği alarak iyice harmanlayın. Fırın tepsisine dizerek 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.

Diğer tarafta makarnayı haşlayın. Mantarı ve sarımsağı riviera zeytinyağında yüksek ateşte sotelemeye başlayın. Bir süre piştikten sonra üzerine ketçabı, biber püresini ve salçayı ekleyin. Biraz su ile kıvamını açın. En son ocaktan almaya yakın ince doğranmış fesleğen ve kereviz yaprağını da ekleyin. En son haşladığınız makarnaları da içine ilave edip harmanlayın.

Makarnaları servis tabağına alın. Üzerine nar gibi kızarmış tavuk bagetlerini yerleştirerek servis edin

Ispanaklı Peynirli Yufka Böreği



Malzemeler :



* 4 yufka


* 50 gr.İzmir tulumu


* 100 gr.beyaz peynir


* 100 gr.lor peynir


* 1 demet ıspanak yaprağı


* 1 tutam yeşil soğan


* tuz


* karabiber


Sosu için:


* 1 Çay b.süt


* 1 çay b.sıvıyağ


* 2 yumurta


Üzeri için:


* çörek otu


Hazırlanışı :


Böreğin iç harcı için, ıspanakları ve yeşil soğanları doğrayın.Ispanakların üzerine tuz döküp harmanlayarak bir süre bekletin. Suyunu saldıktan sonra böreğin hamurunu yumuşatmaması için suyunu sıkın.(Dilerseniz bu suyu makarnalarda ya da çorbalarda kullanabilirsiniz.) Üzerine peynirleri ufalayarak harmanlayın.


Yufkaları teker teker açarak tezgaha yayın. Yufkaları ikiye bölüp üzerine iç harcı paylaştırın ve rulo yaparak sarın. Ardı ardına yağlanmış fırın tepsisine dizin.


Sosu için sütü, sıvıyağı ve yumurtayı çırpın. Hazırladığınız böreğin her yerine gelecek şekilde sosu dökün. Çörek otu da serpip 180 derecede pişirin.

Kış Salatası





Malzemeler :

* 4 yumurta
* 1 su b.toz şeker
* 1 p.vanilya
* 1 p.kabartma tozu
* 2 su b.un
* Yarım çay b.su

Kreması için:

* 2 su b.süt
* 3 çorba k.un
* 1 tatlı k.vanilya şekeri
* 6 çorba k.toz şeker

Krem şantisi için:

* 1 p.çilekli toz şanti
* 1 .5 su b.süt

Üzeri için:

* vişne
* Çilekli çikolata
* pembe parça çikolata

Hazırlanışı :

İlk olarak kekini hazırlayın. Bunun niçin yumurtaları karıştırma kabına kırın. Üzerine şekeri kırarak mikserle köpürene kadar çırpın. Daha sonra üzerine yarım çay b. su, vanilya, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.

Kek çemberinin altını yağlı kâğıtla kaplayın. Hazırladığınız kek hamurunu çembere dökerek 170 derecede pişirin. Daha sonra keki soğuttuktan sonra 3’e ayırın.

Bu sırada kremasını hazırlayın. Bunun için tencereye süt, un, vanilya ve toz şekeri alarak çırparak pişirin. Pişen kremayı soğumaya bırakın.

Diğer tarafta krem şantiyi çırpın. Üzerinden biraz alarak kremaya ekleyerek iyice çırpın ve yedirin.

Kekin alt kısmını çembere alarak üzerini reçel suyu ya da biraz şekerli sütle ıslattıktan sonra kremanın yarısını üzerine sıvayın. Daha sonra diğer keki de ıslatıp üzerine kapatın. Kalan kremayı üzerine sıvadıktan sonra Parça çikolataları üzerineserpin . En son kalan kekin de iç ksımını ıslatıp üzerine kapatın. Pastayı krem şanti ve vişneler ile süsledikten sonra kenarlarını da pembe çikolata ile kaplayın. Kalıbı ile 2 saat buzdolabınad bekeltip daha sonra soğuk olarak servis edin

Nohutlu Oylat Makarnası

Malzemeler
1 paket burgu veya kalem makarna (herhangi bir cins makama kullanabilirsiniz)
2 su bardağı haşlanmış nohut (konserve nohut da kullana bilirsiniz ama kabuklanın soyun)
250-300 gr az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1-2 adet yeşil tatlı sivri biber
4 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet orta boy domatesin rendesi (varsa 5 yemek kaşığı domates püresi)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber (veya acisso- tabasco sos ilave edebilirsiniz)
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşarpeyniri (İzmir teneke tulumu ya da mihalıç peyniri de kullanabilirsiniz)

Yapılışı
Orta boy bir tavaya (vok tava öneririm) zeytinyağı ve kıymayı koyun. Orta ısılı ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, kıymanın rengi kahverengileşinceye kadar, 4-5 dakika kavurun. Üzerine incecik yemeklik doğranmış soğan ve pirinç tanesi dilimlenmiş sarımsakları ekleyin. Yine kanştırarak otta ısılı ateşte 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. İnce halka doğranmış sivribiber, rendelenmiş domates, kırmızı biber, kimyon, tuz ve karabiberi de ilave edin. Suyu süzülmüş konserve nohutları katıp kanştınn. Yaklaşık 4-5 dakika daha pişirdikten sonra nohutlu kıymalı harcı ocaktan alıp, bir kenarda bekletin. Diğer taraftan makarnayı 10 bardak tuzlu ve kaynar suda 10 dakika kadar haşlayın. Süzdürün ve 1 bardak kadar haşlama suyundan ayırıp makarnayı tenceresine geri aktarın,
Ayırdığınız makarna suyunu tavadaki kıymalı harcın içine katıp kanştınn. Sonra da bu kıymalı nohutlu harcı tenceredeki makarnaların içine aktarıp, karıştırın. Üzerine kaşarpeynirini serpiştirip servise sunabilirsiniz.

Not: Konserve ya da haşlanmış nohutları iki elinizin arasında birbirine sürtüp kabuklarını kolayca soyabilirsiniz.

PATLICANLI ZEYTİNLİ MAKARNA

Malzemeler
1 paket erişte makarna (herhangi bir kısa boylu makama türü de kullanabilirsiniz)
2 adet orta boy ince uzun kemer patlıcan
1 adet küçük boy kuru soğan
5 diş sarımsak (pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış olmalı)
2 adet orta boy rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı sirke (elma ya da üzüm sirkesi kullanabilirsiniz)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber, tuz
2 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 su bardağı dilimlenmiş (file) zeytin
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri (tulum peyniri ya da parmesan peyniri kullanabilirsiniz)

Öncelikle, patlıcanları alacalı, yani çizgili formda soyun. Sonra da boylamasına dörde bölüp, tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Acısının çıkması için bol tuzlu suda 30 dakika bekletip tekrar yıkayıp suyu süzün.
Bu arada; zeytinyağını tavada kızdırıp sarımsağı ve yemeklik çok ince doğranmış soğanları ekleyin. 2-3 dakika orta ısılı ateşte kavurun. Sonra da suyu süzülmüş patlıcanı ve tuzu ekleyin. Sık sık karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun.
Sirkeyi, domates rendesini, fesleğeni, kırmızı biberi ve 1 bardak sıcak suyu ilave edip sosu kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp sıcakken zeytinleri ekleyip, bir kenarda bekletin.
Öte yandan; makarnayı, 10-12 bardak tuzlu suda haşlayıp süzün ve tekrar aynı tencereye aktarın.
Makarna sıcakken, hazırladığınız zeytinli patlıcanlı sosla karıştırın. Sıcak olarak servise sunun.

Peynirli Çiftçi Usulü Makarna

Malzemesi:
500 gr. rendelenmiş gravyer peyniri
250 gr. çubuk makarna
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
2 adet çırpılmış yumurta
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:
Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Fırına koyabileceğiniz bir kabı yağlayın ve makarnayı kaba yayın. Tereyağını üzerine yer yer koyup, bir kaç dakika sıcak fırına koyun. Tereyağı eridikten sonra fırından çıkarın. 350 gr. rendelenmiş peyniri makarna ile karıştırın. Yumurtaları süt ve tuz ile iyice çırpın. Bu karışımı makarnaların üzerine yayın kalan peyniri de üzerine serpin. Sıcak fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

17 Kasım 2009 Salı

Açma





Yarım su bardağı ılık su
•Yarım su bardağı ılık süt
•Yarım su bardağı sıvıyağ
•1 tatlı kaşığı tuz
•1/4 su bardağı şeker
•3 su bardağı un
•1 tatlı kaşığı mahlep (arzu ederseniz)
•1 yemek kaşığı aktif kuru maya (instant ise daha az kullanabilirsiniz)
Arasına sürmek için; Eritilmiş tereyağı
Üzerine sürmek için; 1 yumurtanın sarısı
Üzerine serpmek için; Çörek otu, susam

Yapılışı:

Hamur için gerekli malzemeleri yukarıda verdiğim sıraya göre makinenizin kabına koyup, hamur programında çalıştırın. Süre sonunda kabarmış olan hamurdan parçalar kopararak, avucunuzda poğaça yapar gibi açın. Eritilmiş tereyağından 1 tatlı kaşığı civarında alarak her tarafına sürün. Elinizle çekiştirerek rulo şeklinde sarın. Daha sonra iki farklı yöne doğru hamuru burarak uçlarını birleştirin ve tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam veya çörek otu serpin. Bu şekilde 15 dk daha bekletin. Daha sonra 350 F (175 C) ısınmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Makineniz yoksa elle de hamurunuzu hazırlayabilirsiniz. Mayayı ılık su veya sütte köpürtüp, diğer malzemeleri ekleyip, yavaş yavaş un ilavesiyle çok yumuşak bir hamur elde edin. Hamur iki katı olana kadar bekleyin ve daha sonra şekillendirerek aynı adımları uygulayın
.

Güllaç





Nihayet bende güllaç yaptım. Muhallebili mi, fındıklı mı, fıstıklı mı derken bildiğim klasik güllaçı yapmaya karar verdim..Ben 10 yaprak güllaç kullandım. Bu sayıyı siz arttırıp eksiltebilirsiniz. 1.5 kilo süt ve 2,5 su bardağı şekeri kaynattım. Güllaç yapraklarından birtanesini tepsiye koyup üzerine bir kepçe kadar kaynamış sütü döktüm. Her yaprağada aynı işlemi yaptım ve bıçakla kıyılmış cevizlerimi döktüm(Bıçakla doğrayınca cevizler kararmıyor). Kalan beş yaprağınada aynı işlemi yaptım. Sütünüz kaldıysa üzerine mutlaka dökün güllaç hepsini emer. Üzerine tepsi kapattım. İşte bu kadar. Afiyet olsun ..

Cevizli Çikolata




Malzemeler:
150 gr ceviz içi.
5 yemek kaşığı pudra şekeri
2 tatlı kaşığı yumurta akı
200 gr sütsüz çikolata
3 yemek kaşığı sıvı krema
Üzeri için yapacağınız miktar kadar ceviz içi.

YAPILIŞI: Pudra şekeri, yumurta akı ve cevizler robotta karıştırıp tatlı kaşığı ile yuvarlanılır. Üzerine bastırılarak şekil verilir ve buzdolabında yarım saat dinlendirilir. Diğer taraftan Çikolata ve krema cam bir kapta su dolu bir tencerenin içine oturtularak ateşte eritilir.Cevizli toplar çikolataya batırlıp yağlı kağıt üzerinde donmaya bırakılır. Üzeri ceviz parçaları ile süslenir.

Ayva Tatlısı




Malzemeler
4adet ayva
1adet elma
100gr kuru üzüm
4kaşık dövülmüş ceviz
4kaşık bal
8bardak su
6bardak şeker
tarçın

Tarifi ;


Bir tencerede suyu 5bardak şeker ile kaynatın. İçine soyup 2?ye böldüğünüz ve ortalarını oyduğunuz ayvaları atıp haşlayın. Elmayı rendeleyip üzüm, ceviz, şeker ve tarçınla hafif kavurun, harç olsun. Yumuşayan ayvaları sudan alarak fırın kabına yerleştirin. Ortalarındaki boşluğa hazırladığınız harçtan pay edin. 180derecede 10dk pişirip fırından alın soğusun. Servis ederken de balı üzerlerine gezdirin. Arzu ederseniz yanına kaymaklı dondurma çıkarabilirsiniz
.

Nescafeli Kurabiye




Malzemeler:
125 gr yumuşak margarin
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yumurta
1 yemek kaşığı nescafe
2 yemek kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yeşil fıstık,susam
alabildiği kadar un

Yapılışı:
Nesacafe süt ile bir bardakta karıştırılır. Yumurtaların sarıları ile beyazları ayırılır. Oda sıcaklığındaki margarin,pudra şekeri ve yumurtanın sarıları bir kap içerisinde karıştırılarak nescafeli süt eklenir. Alabildiği kadar un ve kabartma tozu ve vanilya ilave eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır. Önce yumurta beyazına sonrada dövülmüş fıstık,susam yada hindistan cevizine bulanıp çok hafif kızarana kadar fırında pişirilir. Afiyet olsun.

Hindistan Cevizli Kurabiye





(Tarif Dr.Oetkerden)

Malzemeler:

250 gr yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
4,5 su bardağı elenmiş un
Vanilya,1 paket kabartma tozu
Üzeri için:

Arzu ettiğiniz bir kase reçel ( Ben dut ve kayısı reçeli kullandım)
Hindistan cevizi


Yapılışı: Tüm malzemeler yoğurulup yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlandıktan sonra yumurta akına batırılır. Üzerleri çok kızarmayacak şekilde pişirilir. Soğuduktan sonra reçele ve hindistan cevizine bulanır...İşte bu kadar..Afiyet olsun..

Sosisli Tart





Hamur Malzemesi:

1 paket margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1/2 limonun suyu
Alabildiğince un


Sosisli Tart üst malzemesi

3 adet sosis
2 adet domates
1 adet kırmızı biber
1 adet çarliston biber
100 gr taze kaşar


YAPILIŞI:


Hamuru hazırlamak için un hariç bütün malzemeler karıştırılır. Un ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. 15 dk dinlendirilir ve hamur ikiye bölünür. Sosisli tartı hazırlamak için ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak tart kalıplarına yerleştirilir. Üst malzemesi için domates.sosis,tuz ve küçük doğranmış biberler 2-3 dakika pişirilir. Soğumasını müteakip tart hamurlarının içine yerleştirilir ve üzerine rendelenmiş kaşar serpilip 180 dercede pişirilir. Meyveli tart için ceviz büyüklüğündeki parçalar tart kalıplarına yerleştirlir ve pişirilir. Kreması için süt,un,nişasta,vanilya ve şeker bir tencerede pişirilir. Margarin ilave edilip soğtulur. Soğuduktan sonra kremşanti eklenir. Mikserde iyice karıştırılır. Boş olarak pişirilen tartların içine soğuyan muhallebi konulur. İstenilen meyveler ile süslenir. Kıvam verici ile parlatıldıktan sonra pudra şekeri serpilip servis yapılır. Afiyet olsun..

Pişmaniyeli Tartlar






Malzemeler:

1,5 su bardağı un


5 çorba kaşığı tere yağı


1 çay bardağı pudra şekeri


2 yemek kaşığı kakao


1 tutam tuz


üzeri için pişmaniye
Yapılışı: Unu, oda sıcaklığındaki tereyağını ve diğer malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edilir. Bunun için 1-2 çorba kaşığı su ilave edebilirsiniz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yağlanmış kalıpların içine yerleştirilir. Her birinin içine ağırlık yapması için fasulye,nohut gibi bakliyatlar konulur. Ve fırına verilip pişirilir. Soğuyan tartların ortalarına pişmaniye ve antep fıstığı konularak servis yapılır. Afiyetler olsun..

Ispanaklı Krep





Ispanağın ne kadar yararlı olduğu hepimizce malum.. Sorun bu ıspanağı çocuklara yedirebilmek. Derken Sofra dergisi buna pratik bir çözüm bulmuş ve bende hemen denemeye karar verdim. Hiç ıspanak yemeyen kızım tadına bayıldı.(ıspanaklı olduğunu ona yedikten sonra söyledim) Yapılışını kolay, tadı güzel, besleyici ve çok yararlı..Haydi ne duruyorsunuz doğru mutfağa... Afiyet olsun..


YAPILIŞI:

Krep hamuru için; 2 Adet yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 3 çay bardağı süt, 6 çorba kaşığı un ve tuz karıştırılır. 8-10 yaprak ıspanak yaprağı robottan geçirilip karışıma ilave edilir. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya krep hamurlarından küçük birer kepçe döküp önlü arkalı pişirilir. Kreplerin üzerine iyice ezilmiş beyaz peynir sürülüp rulo şeklinde katlanır. Üzerlerine susam dökülüp halka biçiminde kesilir.

Olsa sa Yesek :)




Kuğulu Ekler






Çocukluğumdan beri her pastahanede en çok ilgimi çeken ekler olmuştur. İçinin kreması ve üzerinin çikolatası ile harka bir lezzet. Ama yapmasıda en az yemesi kadar eğlenceli.Tarifi klasik eklerin yapılışı ile aynı.

EK TARİFİ

Malzemeler:

1 su bardağı su
100 gr margarin
1 su bardağı un
3 yumurta
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
Kreması için:

1 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
Üzeri için

100 gr bitter çikolata
1 çorba kaşığı süt
1 çorba kaşığı margarin
Yapılışı: Bir tencerede su,yağ,şeker ve tuz kaynatılır. Kaynamaya başlayınca un ilave edilir ve 5 dakika daha pişirilir. Hamur ılıyınca yumurtalar teker teker ilave edilip mikser ile karıştırılır. Krema torbasına doldurularak top şeklinde yağlanmış tepsiye sıkılır. Isıtılmış fırında üzeri pişip kabarana kadar ısıtılır. Kreması için gereken bütün malzemeler bir tencerede karıştırılıp kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Üzeri için çikolata, süt ve yağ benmari usulü ısıtılır. Soğuyan eklerin içine krema sürülüp üzerine erimiş çikolata dökülür. Afiyet olsun.

Midye Poğaça




Malzemeler:
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
2 yumurta beyazı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz
Arasına sürmek için 150 gr tereyağı


İçi için:
Beyaz peynir, maydanoz


Yapılışı:


Hamur için gereken tüm malzemeler yoğurulur. Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra mayalanmasını beklemeden 4 parçaya bölünür. Her bir parça orta büyüklükte açılır. Birinci hamurun üzerine eritilmiş tereyağı sürülür, ikinci hamur üzerine kapatılır ve onun da üzerine tereyağ sürülür. Rulo şeklinde sarılır. Kalan iki hamurda aynı şekilde hazırlanıp buzdolabında 1 saat bekletilir. Buzdolabından çıkardıktan sonra hamurlar 2 parmak kalınlığında kesilir. Kesilen yeri altta kalacak şekilde çevirilir ve bastırılarak büyütülür. Ortasına peynirli harç koyulur ve poğaça yapar gibi kapatılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek kızarana kadar pişirilir.

Portakal Şekerlemesi






5-6 adet portakalın kabukları soyulur. 1 gece tuzlu suda bekletilir.(fırsat buldukça suyunu değiştiriniz) Tencereye soğuk su koyarak içine kabuklar atılır ve 5 dakika kaynatılır. Bu işlem bir kere daha tekrarlanır. Kabuklar isteğe göre dilimlenir. Kabuklar tencereye konulur ve aynı hizada su ilave edilir. 2 su bardağı şeker katılarak suyunu çekene kadar kaynatılır. Kaynamaya başladığı sırada 2-3 damla limon suyu ilave edilir. Ilıdıktan sonra toz şeker yada eritilmiş çikolata ile süslenir. Bir gün dışarıda bekletilip kurutulur.Cam kavanoza koyarak buzdolabında veya derin dondurucuda keklerinizde kullanılmak üzere saklayabilirsiniz.

13 Kasım 2009 Cuma

Tavuklu Top Börek




Tavuk severler boregi bir de boyle deneyin.


Malzemeler:
2 yufka
2 kemiksiz tavuk but
1 sogan
tuz
karabiber
pul biber
kori tozu
1/2 cay bardagi sivi yag
Hazirlanisi:
•Tavuk butlarini yikayip kucuk kucuk dograyin. Tavada kavurun ve sogani ekleyin. Pisince tuz, karabiber, pul biber ve kori tozunu ekleyip ocagin altini kapatin. Arzu ederseniz biraz yag koyabilirsiniz.
•Bir kapta 1 cay bardagi sivi yag ile 2 su bardagi suyu karistirin.
•Yufkalari 4e bolun ve hazirladiginiz yagli su karisimindan elinizle yufkalarin heryerini islatin.
•Islattiginiz bir parca yufkayi kucuk bir kaseye koyun. Yufkanin kenarlari kaseden disari tasacak. Icine tavuklu harctan bir kasik koyup kenarda kalan yufkayi uzerine kapatin.
•Yagli kagit serili firin tepsisine hazirladiniz kasedeki boregi ters cevirin. Uzerini elinizle tekrar yagli su ile islatin.
•200 derecede pisirin.

Afiyet olsun

Fındıklı Çikolatalı Kek




Alti findikli kek, uzeri cikolata. Bir dilim asla yetmez....
Seneler once bir arkadasimdan aldigim ve surekli yaptigim bir tarif. Cikolata sevenler icin ideal.
Bir kasik unla harika bir pasta yapmak isterseniz iste size tarifi.

Malzemeler:

5 yumurta
150 gram seker
200 gram cekilmis findik
1/2 paket kabartma tozu
1 kasik un

600 ml krem santi
200 gram bitter cikolata
50 gram beyaz cikolata rendesi

Hazirlanisi:


•Oda sicakligina gelen yumurtalari kopurtene kadar cirpin. Sekeri ve findigi ekleyin. Unu ve kabartma tozunu eleyerek yavas yavas ekleyin.
•Hazirladiginiz kek karisimini firin kabina alin. 170 derecede 30 dakika firinda pisirin.
•Krem santiyi katilasana kadar kopurtun ve buzdolabinda bekletin.
•Pisen keki firin kabinda sogumaya birakin. Soguduktan sonra kalibindan cikarmadan uzerine krem santinin yarisini dokup uzerini duzeltin.
•Bitter cikolatayi bain marie usulu eritin (cikolatayi bir kaseye alin ve ici su olan tencereye koyup eritin).
•Kalan krem santiyi erimis cikolata ile karistirip pastanin uzerine dokup duzeltin.
•Uzerine rendelediginiz beyaz cikolatayi dokun.
•Onun uzerine kasede arta kalan erimis bitter cikolata ile susleyin.
Afiyet Olsun :))

Ispanaklı Kek




Ben bir arkadasa felan giderken pasta, borek yada kek gibi kendi yaptigim bir seyi goturmekten cok hoslanirim. Cocuklardan vakit bulabilirsem tabii. Gecenlerde yengemlere giderken herkesin cok sevdigi Tiramisu (tarifi eklenmistir) yapip goturdum. Oraya gelen yengemin bir komsusu bana´Neden Ispanakli Pasta yapmadin´ diye sorunca sasirdim. `Siz ne zaman yediniz benim Ispanakli Pastamdan´ diye sordum. Meger iki sene once bu pastadan yapip baska bir yengeme goturdugumde o komsu da oradaymis. Cok begenmis ve o zamandan beri tadini unutamamis. Orada bulunan herkesi bana bu pastayi yemeye davet ettim. Iste sizlere o tadi unutulamayan pastanin tarifi.


Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardagi seker
1/2 su bardagi sivi yag
200 gram ispanak (dondurulmus)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardagi un
400 ml krem santi
2 yemek kasigi rendelenmis hindistan cevizi
Hazirlanisi:
•Ilk once keki hazirlayalim. Malzemelerin oda sicakliginda olmasina dikkat edin. Yumurtalari seker ile kopurene kadar cirpin. Sivi yagi ve ispanagi da ekleyin.
•Unu, kabartma tozunu ve vanilyayi eleyerek ekleyin ve yavas yavas karistirin.
•Yuvarlak bir firin kabina koyup 170 derecede yaklasik 45 dakika pisirin. Sogumaya birakin.
•Bu arada krem santiyi hazirlayalim. Sert bir kivama gelinceye kadar cirpin ve buzdolabinda bekletin.
•Kek soguyunca uzerinden ve kenarlarindan ince bir tabaka kesip alin. Bunu blenderda toz haline getirin ve hindistan cevizi ile karistirin.
•Keki ortadan ikiye kesin. Kekin alt katini servis tabagina yerlestirin ve uzerine krem santinin yarisini dokup yayin.
•Kekin ust katini kapatin. Kalan krem santiyi uzerine dokun ve duzgun bir sekilde yayin. Kenarlarina da surun.
•Pastanin uzerini de hazirladiginiz hindistan cevizli karisim ile susleyin.
Afiyet olsun

Bayat Ekmekleri Değerlendirelim!




Bugünlerde yenmeyen, çöpe giden ekmeklere iyice üzülür oldum. Her ne kadar dikkat etsem oldukça yüksek oranda ekmek ziyan oluyor. Bu şehir, benim şehrim gibi daha çok serçe ve kumru ile süslenmemiş ortalık hep karga dolu...Ama o da bir can deyip onlara da arada ekmek veriyorum tabi. Ama henüz süreklilik kazanamadım çünkü bu da bir organizasyon istiyor :)

değerlendirelim derken derken geçen gün Sabah Gazete'sinde Ayşe Tüter'in ekmekli bir salata tarifine rasladım. Raslamamış olanlara, Tüter'e sevgi ve selam yollayarak, tarifi aktarıyorum

Malzemeler:
* 1/2 adet ekmek (bayat)
* 3 çorba kaşığı ceviz içi (iri dövülmüş)
* 1/2 çay bardağı tahin
* 1 adet limon suyu
* 4 diş sarmısak (dövülmüş)
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çay bardağı su
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1/2 demet maydanoz (kıyılmış)
* 1 adet domates


Ekmekleri ufalayın. Kızdırılmış zeytinyağında renkleri altın sarısı oluncaya kadar kısık ateşte karıştırarak kızartın.
Maydanoz ve cevizleri ekleyip, harmanlayın. Servis tabağına yerleştirin.
Tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon ve suyu iyice karıştırıp, ekmeklerin üzerinde gezdirin.

Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini alın. Küçük küpler şeklinde doğrayın.
Salatayı domateslerle süsleyip, bekletmeden servis yapın.

Cevizli Üzümlü Ekmek




Hani ekmek yaparız ya. Mayalı olandan. İşte onlardan birini yaparken estiler yine aklıma, dedim ki kendime şunun içine birşeyler katayım da laboratuvar çalışması olsun. Denemeli denemeli, hayatta herşeyi denemeli diyenlerdenim ben. Tadına bakmalı, cesaretli olmalı. Yani "yaşamalı"..

Bu yaşam örneğimiz de ya hazır ekmek hamurundan ki bu biraz rahata alışmıştır, ya da elde yoğur yoğur ve mayalanması için beklet ki zorluklara dayansın niyetiyle kendimizin yaptıklarıdır. Aslında ekmek yapmak çok basit, sadece bekletmek işi sıkıcı. Koyuyorsun yarım kilo una biraz maya, 1 bardak da süt. Biraz tuz ,biraz şeker ve alabildiği kadar su. Sonra yoğur ve dinlendir. Ben 2-3 kez "yoğur ve dinlendir " den sonra hamuru açtım. İçine bol bol pudra şekeriyle ceviz ve kuru üzüm koydum. Sonra ruh halime göre öylesine şekil verdim. Sonra da biraz daha dinlendirdim tepside ve yumurta sarısıyla fırçaladıktan sonra 180 derecede üzerleri kızarıncaya kadar bir güzel pişirdim.

Ay o fırından yayılan kokular yokmuydu ya.. Ya bölerken arasından tüten dumanlar.. Ya o ısırıştaki tazecik çıtırdatmalar eşliğinde ağza yayılan şekerli ceviz ve üzüm tadı... Mmmmhh!!! :))

E ruh halimi de siz tahmin edin artık! :)

Muzlu Kek




1/2 su bardağı kahverengi şeker

1/2 su bardağı normal seker

125 gr margarin / oda ısısına getirilmiş

2 yumurta

1 bardak ezilip püre haline getirilmiş muz, yaklaşık 3 küçük (tercihen olgun)

2 yemek kaşığı süt

2 yemek kaşığı maple syrup (Türkiye için bal kullanılabilir yada iki kaşık daha süt ilave edin )

2 bardak un

1 cay kaşığı karbonat

1/2 çay kaşığı kabartma tozu

Bir cimdik tuz

yarım bardak ceviz, irice kıyılmış


Yapılışı:

Oda ısısındaki margarin ve şekeri krema gibi olana dek cırpın.
Yumurtayı ilave edip karıştırın.
Maple syrup, sut ve muzu ekleyin, karıştırın.
Un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu birlikte eleyip ilave edin.
Arzuya göre büyük bıçakla tahtada irice kıyılmış cevizi ilave edin.
Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbınıza dökün.
Onceden ısıtılmış 175C, 350F derecede pişirin.
Biraz ılındıktan sonra kalıptan alıp soğumaya bırakın.

Limonlu Tart




Hazır cheesecake lerden başlamışken , ona benzeyen fakat daha çok tartı anımsatan bir tarif vereyim dedim. İnternetten bulduğum bu kek hem şık hem de küçücük birşey oluyor, yani tadımlık. Ben, arkadaşımın davet ettiği bir akşam yemeğine hediye olarak götürmüştüm. Neyseki ilk yapışıma rağmen güzel oldu, alnımın akıyla çıktım :)

Yabancı sitelerdeki ölçüler çevrildiğinde ortaya komik ölçüler çıkabiliyor. Ama sanırım yaklaşık ölçüler de kullanılabilir. Tarife gelince;
Tabanı için:


•140 gr un
•36 gr şeker
•1 fiske tuz
•114 gr tereyağ
Bunları karştırıp 15 dakika buzdolabında beklettikten sonra 20 cm kalıba yayıp 220 derecede 13- 15 dakika pişiriyoruz.

Dolgusu için:

•140 gr labne peynir
•100 gr şeker
•1 limon suyu ve kabuğu rendesi
•2 yumurta
Peynire şeker ekleyip çırpıyoruz. Ardından limon ve yumurtaları (teker teker) ekleyip çırpmaya devam.Karışınca tart hamurunun üzerine ekleyip 25 - 30 dakika pişiriyoruz.

Üstü için:

120 ml sıvı krema ile 1 yemek kaşığı pudra şekerini çırpıyoruz ve tartın üzerini birgüzel süslüyoruz. Afiyet olsun.

Çikolatalı Karamel



Bu aralar pek ilgilenemiyorum sevgili blogumla. Yoğunluktan... Çok şükür ki yoğunluktan :)) Bu pastayı yaklaşık bir hafta önce yaptım ama ancak yazabiliyorum buraya. Hatta son dilimini yerken.. :) Bu öyle bir dilim ki, sadece bir diliminde koca bir pastayı barındırıyor nerdeyse.. Bir lokma alınca anlarsınız ki, ağızda dağılan o karamel.. çikolata...tabanındaki bisküvi karışımı... "yeter artık pes" dedirtecek cinsten.. Bir de aroması varki "Allah Allah bu tat neydi yaa"diye merak ettirir..Valla benden demesi,yapması. Tarif ise Murdoch serisinden. Bu kitaplardan daha çok tarif deneyeceğim gibi görünüyor :)

Nasıl mı yaptım? Şöyle ki arkadaşlar:


•200 gr kakaolu bisküvi parçalayıp 100 gr tuzsuz tereyağ ve 2 çorba kaşığı hindistan cevizi ile karıştırdım ve 20x30 cm lik kare kalıbın tabanına yaydım. Buzdolabında beklettim.


•400 ml sütü 90 gr şeker, 125 gr tereyağ ve 3 çorba kaşığı akçaağaç şurubuyla karıştırdım ve kısık ateşte karıştırarak koyulaşıncaya kadar iyice pişirdim. Soğuyunca bisküvinin üzerine döktüm. Yine buzdolabına koydum.

•150 gr süt kremasında 150 gr kuvertür çikolatayı erittim ve diğer karışımın üzerine döktüm ve soğumaya bıraktım.
Bu kadar. Başka hiçbirşeye gerek yok. Süslemek bile gereksiz. Üçgen bir dilim yeterli. Sade ve şık. Zaten en güzel süs az olanıymış. Ya da öyle birşeydi.. :)))

Çiçekli Çikolatalı Puding



Yarım litre süte (2 buçuk bardak),
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı kakao,
2 kaşık nişasta,
50 gr rende bitter çikolata (kuvertur),
1 paket vanilya karıştırıp ocakta karıştırarak pişirince oluyor. Hem de çok leziz oluyor! :))
Süslemeleri, ganaj çikolatadan bıçakla sıyırarak yaptım. Kendiliğinden kıvrılıyor zaten, çok zevkli.. İki de tarçın kabuğu taktım, tamam işte :) Afiyet olsun.

Browni Cheeskek



24 cmlik kalıp kullanıyoruz ve 160 derecede pişiyor.
Brownie Malzemeleri:
•100 gr tereyağı
•140 gr toz şeker
•4 adet yumurta
•1 paket vanilya
•2 tutam tuz
•300 gr bitter çikolata (erimiş)
•90 gr un
Hazırlanışı:Tereyağı ve toz şekeri mikserle 3 dakika çırpılır. Yumurtalar ilave edilir. Tuz ve soğutulmuş çikolata eklenir. Vanilya ve un da ilave edilip kısaca çırpılır. Kalbın tabanına yaylır. 30 dakika kadar buzdolabında bekletilir.

Sıra Dolguda, Malzemeler:

•500 gr labne peynir
•60 gr tereyağı (yumuşak)
•210 gr toz şeker
•2 adet yumurta
•20 gr un
•60 gr ekşi krema (oda sıcaklığında kremaya 1 tatlı kaşığı limon suyu ya da üzüm sirkesi eklenir ve 1 saat kadar bekler)
•1 paket vanilya
Hazırlanışı:Peynir, tereyağ ve toz şeker mikserde 3 dakika kadar çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenir ve iyice karışıncaya kadar çırpılır. Un, ekşi krema ve vanilya eklenir ve iyice yedirilir.

Karışım, brownie katmanının üzerine yayılır. Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika ya da üzeri kızarıp kenarları kabarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra 2 saat kadar ızgara üzerinde soğutulur. Servisten önce 6 saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Sonra da sessizlik içinde, konsantre olarak her lokması ayrı seramoni ile yenir :)

Cheesecake yapmak zaman ve sabır ister. İşin lezzeti de burdadır. Tatlar iyice oturur, lezzetine doyum olmaz

Çikolatalı Kek




Baktım herkes bir çeşit kek yapıyor. Ben de kendi tarifimle dedim bir tane yapayım da bu konudaki maharetimi göreyim. Çok pratik oldu.Sonuç mu? Başarılı bir lezzet patlaması daha! :)
Hemen malzemelere geçiyorum o zaman:


•2 yumurta sarısı
•6 yumurta akı
•1 su bardağı şeker
•1 su bardağı un
•2 çorba kaşığı kakao
•1 su bardağı krema
•100 gr bitter çikolata
•1 paket vanilya
Yumurta aklarını köpürtene kadar çırpıyoruz ve buzdolabında bekletiyoruz.Bu arada;

Şeker,vanilya, kabartma tozu, kakao,unu eleyerek karıştırıyoruz. Ortasına yumurta sarılarını ve kremayı ekleyip mikserle iyice çırpıyoruz.Rende çikolatamızı da ekledikten sonra, hazırladığımız yumurta aklarını spatülle yavaş yavaş karışımımıza yediriyoruz. 20 cmlik kalıp, 180 derecede yaklaşık 40 dakika pişiyor.

Tadı... aynı şey gibi... çikolata... kek.... krema.... çikolatalı krema.... çikolatalı kremalı kek!!! :)) Afiyet olsun, sevgiler, saygılar..

Tramisu




Farklı tarifleri var bu pastanın. Orjinali değil haliyle fakat en pratik yapılanı diyebilirim. Ayrıca yağ içermediğinden hafif, peynirli oluşundan mayhoş bir tat..
Ben bunu pastabanla yaptım. 1 su bardağı romlu (1-2 kapak) koyu nescafe hazırladım ve pandispanyamı bununla ıslattım.

Kreması içinse;


•Yarım litre süte
•1 bardak şeker
•1 çay bardağı nişasta koydum ve koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirdim. Ocağın altını kapattım.Sonra
•1 paket vanilya
•1 yumurta sarısı
•1 paket labne peynir (200 gr) ekledim ve karıştırarak yedirdim.
Sonra pandispanyamın arasına ve üstüne şarkılar söyleyerek krema sürdüm. Soğuyunca bol bol kakao yağdırdım üzerine. Keserken, dilimlerin arasından sızan kahverengi sıvıyı izledim. Mis gibi kahve kokusunu duydum. :))

Meyveli Kek







Meyveli bir cheesecake'e kimse hayır demez sanırım :) Arzu ettiğiniz bir cheesecake tarifinin üzerinin süslenmiş halidir bu. Afiyetler olsun.

Vişne Kompostosu,Şeftali Reçeli



Reçel yapıp onları kavanozlamayı, kurdeleleyip süslemeyi çok seviyorum nedense! Yani elimde olsa abartıp kilolarca çeşit çeşit reçel yapıcam! Neyseki burda sadece iki çeşidinin tarifi var. Yapanlara afiyet olsun efendim. Gelelim tariflere..

Vişne Kompostosu:
1 litrelik metal kapaklı, cam kavanozların yarısını sapları çıkarılmış ve yıkanmış vişne ile dolduruyoruz. Üzerine 1 çay bardağı tozşeker döküp, kavanozun ağzına kadar su ile dolduruyoruz. Kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra , derince bir tencereye alıp, cam kavanozların birbirine değmemesi için bezle sarıyoruz. Üzerlerini bir iki parmak geçecek kadar su ilave edip yarım saat kaynatıyoruz. Kendi kendine soğumaya bırakıyoruz ve kompostolarımız hazır! :)

Şeftali Reçeli:
1 kilo yıkanmış, soyulmuş, çekirdek kısmı sıyırılmış ve arzuya göre dilimlenmiş şeftaliyi bir gece önceden 1 kilo şekere yatırıyoruz. Daha sonra birkaç taşım kaynattıktan sonra birkaç saat dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra tekrar kaynatıyoruz ve bir limon suyu ekledikten sonra 5 taşım sonrası 15 dakika sonra kavanozlarımıza koyup kapakları alta gelecek şekilde soğumaya bırakıyoruz. Reçelimiz hazır, afiyet olsun! :)

Vişneli Kek




Malzemeler:

Tabanı için bir burçak bisküvi ve 70 gr tereyağı

Dolgu malzemeleri:

500 gr labne

200 gr şeker

4 adet yumurta

40 gr un

300 gr krema

Vanilya

Üstü için vişne reçeli

Hazırlaması ise bildiğimiz gibi önce labne ve şeker çırpılır. Ardından malzemeler sırayla eklenir ve 22 cm.lik kalıba konur. 180 derecede 45 dakika pişirilir.Ben tek kişilik yaptım,daha şık oldu. Sizce de öyle mi? Afiyet olsun..:))