MALZEMELER
6 su bardağı et ya da tavuk suyu
3 yemek kaşığı yağ
2 kahve fincan un
Kafi miktarda tuz
Üzerine:
2 kaşık yağYarım kaşık kırmızı biber
(Arzuya göre acı veya tatlı).
YAPILIŞI
1. Bir tencereye üç kaşık yağ ile iki kahve fincanı un konur, hafifçe sararıncaya kadar kavrulur.
2. Bir numaradaki malzemeler üzerine tuz, altı bardak et suyu yavaş yavaş dökülür, top top olmadan dikkatlice karıştırılır, pişirilir. Kâselere alınır.
3. Ayrı bir kapta iki kaşık yağla yarım kaşık kırmızı biber kavrulur, kâselerdeki çorbanın üzerine taksim edilir.
ISPANAK ÇORBASI
(6 kişilik)
MALZEMELER
1/2 kg. Ispanak
3 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
1 Baş Soğan
2 Paket Tavuk Suyu
1 Çorba KaşığıLimon Suyu
3 Yumurta
Tuz, Karabiber, Su.
YAPILIŞI
Soğanları rendeleyerek yağda kavurun. Yıkayıp temizlediğiniz ıspanakları ince ince doğrayarak tencereye koyun. lspanakları soğanlarla birlikte kısık ateşte kavurun.Et suyu bulyonunu ayrı bir tencerede az su ile eriterek kaynatın. Kaynadıktan sonra ıspanaklara ekleyerek 7-8 dakika daha kaynatın.Pişen ıspanakları bir çatal yardımıyla püre haline getirin. Suyla karıştırarak tencereye alın. 3 yumurtanın sarılarını ayırarak limon suyu ile çırpın tencereye ilave edin. Devamlı karıştırın. Ateşten aldıktan sonra bekletmeden servis yapın.
ŞEHRİYE ÇORBASI
MALZEMELER
4 adet domates
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı margarin
1 bardak tel şehriye
Yeteri kadar tuz
10 bardak su
YAPILIŞI
Bir bardak tel şehriyeyi iyice yıkayıp suyunu süzün. Sonra bir tencereye koyarak üzerine beş bardak su ilave edin. 10 dakika kadar kaynatıp indirin. Makarna süzer gibi süzgeçten süzün. Şehriyelerin birbirlerine yapışmaması için de, 1-2 defa soğuk sudan geçirin. Daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayrın. Başka bir tencereye, bir çorba kaşığı sofra margarini koyup kızdırın. Kızdırdığınız yağa 2 çorba kaşığı un ilave edin. Unun kokusu çıkıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika kavurun. Sonra, orta büyüklükte 4 adet domatesin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın. Küçük küçük parçalar halinde doğrayıp kavurduğunuz una ilave edin. Hepsini bir güzel karıştırıp halledin. Sonra beş bardak su ve yeterince tuz ilave edin. Bir defa daha karıştırıp kaynamaya bırakın. Yaklaşık beş dakika kadar kaynattıktan sonra haşlayıp bir kenara ayırdığınız şehriyeleri de içine ilave edin. 5 dakika daha kaynatıp indirin. Sıcak sıcak servis yapın.
Malzemeler
4 adet domates
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı margarin
1 bardak tel şehriye
Yeteri kadar tuz
10 bardak su
YAPILIŞI
Bir bardak tel şehriyeyi iyice yıkayıp suyunu süzün. Sonra bir tencereye koyarak üzerine beş bardak su ilave edin. 10 dakika kadar kaynatıp indirin. Makarna süzer gibi süzgeçten süzün. Şehriyelerin birbirlerine yapışmaması için de, 1-2 defa soğuk sudan geçirin. Daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayrın. Başka bir tencereye, bir çorba kaşığı sofra margarini koyup kızdırın. Kızdırdığınız yağa 2 çorba kaşığı un ilave edin. Unun kokusu çıkıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika kavurun. Sonra, orta büyüklükte 4 adet domatesin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın. Küçük küçük parçalar halinde doğrayıp kavurduğunuz una ilave edin. Hepsini bir güzel karıştırıp halledin. Sonra beş bardak su ve yeterince tuz ilave edin. Bir defa daha karıştırıp kaynamaya bırakın. Yaklaşık beş dakika kadar kaynattıktan sonra haşlayıp bir kenara ayırdığınız şehriyeleri de içine ilave edin. 5 dakika daha kaynatıp indirin. Sıcak sıcak servis yapın.
GEREKLİ MALZEME
3 tane patates6 bardak et suyu1 baş soğan2 kaşık yağYarım kahve fincanı un2 bardak su1 çay bardağı süt2 yumurtanın sarısıYeterince tuz, kırmızı biber.
YAPILIŞI
1. İnce çentilmiş soğan, bir kaşık yağda sararıncaya kadar kavrulur. Üzerine yarım fincan un katılır, onunla da beş dakika kadar kavrulur. Bunların üzerine de altı bardak et suyu ilave edilir, karıştırılır. Ocağa alınır, kaynatılır.2. İki bardak su ile, soyulmuş, küçük parçalara bölünmüş patatesler iyice pişirilir.3. Patatesler ocaktan alınır. Üzerlerinden basılarak süzgeçten geçirilir. İçerisine tuzu katılır. 1 numaradaki malzemeler üzerine dökülür, karıştırılır. Ocağa konur, bir iki dakika kaynatılır, ocaktan alınır.4. İki yumurtanın sarısı bir çatalla çırpılır, bir bardak sütle iyice karıştırılır. Ocaktan alınan et sulu patates çorbasının içine yavaş yavaş bir taraftan da karıştırılarak dökülür.5. Olduğu gibi tencere ocağa konur. Çorbada kabartı belirtileri başlayınca ocaktan alınır.6. Kalan bir kaşık yağla kırmızı biber hafifçe kızartılır, çorbanın üzerine dökülür. Bir defa karıştırılır, servis yapılır.
(2 KİŞİLİK)
Malzemeler
1 Adet Soğan
1 Demet Maydanoz
150 gr Mantar
2 Su Bardağı Et Suyu
Tuz, Karabiber
YAPILIŞI
Soğanı kabuğunu soymadan ikiye bölün. Maydanozu yıkayıp ayıkladıktan sonra yapraklı kısmı ile saplarını ayırın. Mantarları temizleyip ayıklayın. Sap kısımlannı kesip ayırın ve bekletin. Diğer kısımlarını ince dilimler halinde doğrayın.Büyük bir tencerede soğanların kesim yerlerini hafifçe kavurun. Maydanoz ve mantar saplarını ilave edin. Et suyunu ekleyin. Kaynadıktan sonra kapağını kapatarak 30 dak. kadar pişirin.Çorbayı bir süzgeçten geçirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.Servis yapmadan önce dilimlediğiniz mantarları çorbaya ekleyip 5 dakika kadar pişirin. Servis tabaklarına alıp maydanozla süsledikten sonra servis yapın.
Malzemeler
Yarim demet pazi
1 patates
2 pirasa
120 gr burgu makarna
5 su bardagi su
3 çorba kasigi zeytinyagi
Tuz
YAPILIŞI
TarifiPaziyi temizleyip ince seritler halinde dograyin. Pirasayi temizleyip dilimleyin. Patatesi soyup küp küp dograyin. 5 bardak suyu orta ateste kaynatin. Pirasa, patates ve paziyi ilave edip hafif yumusayincaya kadar haslayin.Tuz ilave edip makarnayi ekleyin. Makarna yumusayincaya kadar yaklasik 15 dakika pisirin. Üzerine zeytinyagini gezdirip karistirin sicak olarak servis yapin.
Malzemeler
• 500 gr. parça et,
• 1 su bardağı nohut,
• 500 gr. süzme yoğurt,
• 2 yumurta,
• 100 gr. un,
• 250 gr. pirinç,
• 125 gr. margarin,
• 1,5 tatlı kaşığı nane,
• Yeterince su.
YAPILIŞI:
Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et tencereye konur. Üzerine biraz su ve tuz ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakın üzerine biriken köpükleri alınır, et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır. Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir, pirinçler iyice açılınca ateşten alınır. Diğer tarafta süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üzerinde iyice karıştırılır. Yoğurt ısınınca içine diğer tencerede bulunan tüm malzemeler suyuyla birlikte içine yavaş yavaş karıştırılarak boşaltılır. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Yağ tavasında yağ iyice kızdırılır, nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür. Çorbanız servise hazırdır.
Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
10 su bardağı su veya et suyu
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı pirinç
4 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı tel şehriye
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Önce ince kıyılmış kuru soğanı yağda pembeleştirin. İçine et suyunu katın. Kırmızı mercimeği ve pirinci ekleyin. Pirinçler uzanıncaya dek pişirin. Bulguru, şehriyeyi, salçayı katın. Tuzunu ekip, koyulaşıncaya kadar karıştırın. Bir kaşık salçayla kırmızı biberi yağda çevirin. Üzerine gezdirip, karabiberi ve kuru naneyi serpin. Sıcak sıcak servis yapın.
MALZEMELER
200 gr. Kirmizi Mercimek
1/2 Sogan
1 Adet Defne Yapragi
1 Tutam Tane Karabiber
5 Su Bardagi Su
2 Çorba Kasigi Margarin
1 Çorba Kasigi Un
2 Çorba Kasigi Tereyagi
1 Tutam Kirmizibiber
1 Adet Limon Tuz
Yapilis Tarifi
Mercimegi ayiklayip, yikayin. Tencereye alin. Sogani, defne yapragini ve tane karabiberi ekleyin. Üzerine 4 su bardagi su ilave edip iyice pisirin.Süzgeçten geçirin. Ayri bir tencerede margarin ile unu kavurun. 1 su bardagi suyu ilave edin. Süzülen mercimegi ve tuzu ekleyin. Küçük bir tavada tereyagini eritin. Kirmizibiberi yakin. Çorbanin üzerine gezdirin. Limon sikip servis yapin.
Malzemeler
6 Su bardagi etsuyu
3 Adet büyük boy havuç
3 Çorba kasigi siviyag
2 Kahve fincani un
2 Adet yumurta sarisi
1 Su bardagi su
2 Su bardagi süt
Yeterince tuz
Yapilis Tarifi
Havuçlari ince dograyip, 2 çorba kasigi siviyagda hafifçe öldürün. Sonra 1 su bardagi suda haslayin ve iyice yumusak bir hale getirin. Süzgeçten geçirip, püre haline getirin. Bir tencerede 6 su bardagi etsuyu, yeterice tuz ve püre haline getirdiginiz havuçlari koyup kaynamaya birikin. 1 Çorba kasigi siviyagda unu kavurun. Karistirarak 2 su bardagi süt ilave edin. Yumurta sarilarini ilave ederek iyice karistirin. Atesten aldiginiz havuçlu karisima azar azar dökerek bir taraftanda karistirarak kaynama derecesine gelince bir tasim kaynatip, ocaktan alin. Sicak olarak servis yapin.
Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
4 su bardağı yoğurt1 çay bardağı nohut
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
6 su bardağı su
YAPILIŞI
Buğday ve nohudu yıkayın ve pişirmeden bir süre önce ıslatın. Tencereye 4 su bardağı su ile birlikte koyarak karıştırmadan kaynatın ve kaynadıktan sonra yaklaşık 45-50 dakika kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra sıcakken tuz ve nane ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Yoğurdu 2 su bardağı suyla çırpıp pişirdiğiniz buğdaya karıştırarak ilave edin. Soğuk servis yapın.AFİYET OLSUN !
Malzemeler
100 gr Kuzu Gerdan
2 Çorba Kaşığı Un
2 Çorba Kaşığı Yoğurt
1/2 Çay Bardağı Limon Suyu
1 Adet Yumurta
4 Su Bardağı Et Suyu
3 Çorba Kaşığı Tereyağı
Bir Tutam Kırmızı biber,Tuz
YAPILIŞI
Kuzu gerdanını 4 su bardağı suda haşlayın. Küp küp doğrayın. Suyunu süzüp, ayrı bir tencereye alın.2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı yourt, yarım çay bardağı limon suyu ve yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın. Yavaş yavaş ocaktaki et suyuna ilave edin. Tuzunu ayarladıktan sonra etleri ilave edin.Tencereyi ocaktan alın. Ayrı bir yerde 3 çorba kaşığı tereyağında bir tutam kırmızıbiberi yakıp, çorbanın üzerine gezdirin.
(4 KİŞİLİK)
Malzemeler
1 su bardağı aşurelik buğday
3 su bardağı yoğurt
3 çorba kaşığı margarin
7 bardak et suyu
1 çorba kaşığı kuru nane
1 soğan tuz,kırmızıbiber
YAPILIŞI
1.Aşurelik buğdayı ayıklayıp, yıkayalım. Tencereye koyalım, bir iki taşım kaynatalım ve suyunu süzmeden bir gün bekletelim.
2.Ertesi gün aşurelik bupdayı kendi suyuyla ve et suyu katarak tuzunu ayarlayarak pişirelim.
3.Bir tavaya yağı alalım. Yoğurdu ekleyip iyice çırpalım, çırparken ılık et suyuyla inceltelim.
4.Soğanı küçük küçük doğrayıp tavaya alalım, hafifçe öldürelim. Kırmızı biberi, naneyi ekleyelim.
5.Bu sosu çorbanın üzerine dökelim ve servis yapalım.
MALZEMELER
1 Adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
250 gr brokoli
1 Adet orta boy haşlanmış havuç
1 Adet yumurta sarısı
1 Çorba kaşığı un
1 Adet tavuk bulyon veya tavuk suyu
Tuz, su
YAPILIŞI:
Küçük küçük doğranmış soğanı sıvıyağda sarartın.
Çok küçük dallar halinde ayırdığınız brokolileri ekleyin.
3-4 dakika daha bu şekilde kavurun.
Üzerine haşlanmış havucu tavla zarı iriliğinde doğrayıp ekleyin.
Ayrı bir kapta yumurta sarısını ve unu, yeterince suyu (yaklaşık 1 litre) ilave edip, çırpın ve topaksız bulamaç haline getirin.
Sulu, yumurtalı ve unlu karışımı tencereye aktarıp, tuzunu ayarlayın.
Ağır ateşte ve karıştırarak pişmeye bırakın.
Üzeri göz göz olana dek pişirip ateşten alın ve servis yapın.
(4 KİŞİLİK)
Malzemeler
1 su bardağı bezelye
1 yemek kaşığı un
1.5 yemek kaşığı margarin
4 su bardağı et suyu
Dereotu
Tuz,karabiber,kırmızıbiber
YAPILIŞI:
Bir yemek kaşığı bezelyeyi ayırarak gerisini haşlayın. Haşlanmış bezelyeleri süzgeçten geçirin. Unu yağda kavurun. Biraz su ilave ederek karıştırın.Süzdüğünüz bezelyeyi ilave ederek karıştırın. Et suyunu ekleyerek kaynatın. lnce ince kıyılmış dereotunu üzerine serpin. Dilerseniz kızdırılmış kırmızıbiber de dökebilirsiniz. Kızarmış ekmekle servis yapın.
Malzemeler
1 adet kırlangıç balığı veya kafası
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
6 sap maydanoz
8 bardak su
1 adet yumurta
2 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı un
2 adet defne yaprağı
Tuz
YAPILIŞI:
Balığı yıkayın. Kaynayan suyun içine atın. 3 dakika kaynattıktan sonra çıkartın. Suyu dökün. Patates ve havucu soyun. Tencereye soğanı, patates, havuç, maydanoz, su, tuz ve karabiberi koyun. Kaynayınca balığı ya da balık kafasını içine atın. 30 dakika kaynatın. Süzgeçten geçirin. Suyunu ayırın. Balığın etlerini kılçıklarından ayırın. Kenarda bekletin. Çorbanın terbiyesi için, yumurtanın sarısını limon suyuyla iyice çırpın. Unu ekleyin. Süzülmüş balık suyuna yavaş yavaş karıştırın. Kaynatın. Kaynayan terbiyeli sosa ayıklanmış balık etlerini ve defne yapraklarını atın. 10 dakika kaynatın. Tuzunu ve limonunu kontrol edin. Kenara alıp, servise hazırlayın.
BAHAR ÇORBASI
MALZEMELER
2 ½ lt (10 bardak) et suyu
125 gr (1 bardak silme) un100 gr
(4 yemek kasigi tepeleme) tereyagi veya margarin
1 küçük boy havuç
1 küçük boy kereviz
1 küçük boy kabak
1 avuç taze fasulye
1 çay kasigi kirmizi biber-tuz
Terbiyesi:
1 ½ adet limon
3 adet yumurta sarisi
YAPILIŞ TARİFİ
1-Sebzeleri ayikalayip nohut büyüklügünde dograyin. Üzerini örtecekkadar sicak su ve 2 çay kasigi tuz katarak yavas yavas kaynatip 30 dkpisirin.
2-Yagla unu biraz kavurun, et suyunu azar azar katip yedirin. (Et suyunukatarken tencereyi atesten alin ve çok iyi karistirarak yedirin. Aksi haldekarisim pürtüklü olabilir), 5-10 dakika kaynatip sebzeleri koyun.
3-Üç yumurta sarisini limon suyu ve suyla karistirip çorbaya katin. Üzerinekirmizibiber ekin.
DOMATES ÇORBASI
MALZEMELER:
5 adet domates
1 kaşık domates salçası
2 kaşık un
1 kaşık yağ
8 bardak et veya tavuk suyu
Hazırlanışı :
Hazırlanışı :
Domateslerin kabuklarını çıkartarak rendeleyin. Bir tencerede yağı eritin, unu katarak yağda sarartın. Üzerine domates salçasını ve domatesleri katarak iyice öldürün. Yavaş yavaş et suyunu ilave edin, tuzunu da ekleyerek 10 dakika kaynatın. Servis yaparken üzerini kaşar rendesi veya maydanoz ile süsleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder