30 Aralık 2009 Çarşamba

Ekşili Yoğurt Çorbası



MALZEMLER
2 Lt Su
2 Su Bardağı Ekşili Yoğurt
4 Tatlı Kaşığı Un
1 Yumurta Sarısı
2 Tablet Et Suyu
Yarım Su Bardağı  Tel Şehriye
Üzeri için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı,bir miktar kuru nane
YAPILIŞI;
İki bardak ekşili yoğurdumuzu tencereye alarak,1 yumurta sarısı içerisine katıyoruz.4 kaşık unuda karıştırıyoruz.2 lt suyu da ilave ederek güzelce çırpıyoruz.Hızlı ateşte kaynayana kadar karıştırıyoruz.Kaynamaya başlayınca ;2 tablet et suyu,Yarım bardak şehriye katarak 10 dakika daha pişiriyoruz.Ayrı bir tavada nane ile zeytin yağını kavurarak çorbamızın içerisine döküyoruz.Servise sunuyoruz.Afiyet olsun :)


28 Aralık 2009 Pazartesi

Lavaş Ekmek

Burada anlattığım "Sinangil Zencanen Ekmek" hamurunun kabarmasını beklerken kalan zamanda "Sinangil Köy Ekmek Unu" ile "Lavaş Ekmek" yapmayı denedim.Ben teflon tavada yaptım ama Tüplü Sac üzerinde de yapabilirsiniz.

Sabah kahvaltısı için sıcacık taze ekmek çok güzel oluyor.Yapmak isteyenler için tarifini de vererek denemenizi tavsiye ediyorum.




Malzemeler:


•2 bardak Sinangil Köy Ekmek Unu

•1/2 paket Yuva instant 11 gr Maya

•tuz

•yeterince ılık su

Yapılışı:

1.Malzemelerden 2 bardak unu,ılık su ve 11 gr yuva instant mayanın 1/2 sini de ekleyerek hamur kıvamına getirerek yoğuralım ve dinlenmeye bırakalım.

2.Yumurta büyüklüğünde beze alıp unlanmış zeminde tava büyüklüğünde açalım hepsini.

3.Teflon tavada arkalı önlü pişirelim ve tabağa alalım,Üzerini kurumaması için.tabakla kapatalım


Ben lavaş'ın üzerine susam ile süsleme yaptım.Dilerseniz sizde üzerine susam dökebilirsiniz.Tavsiyem;Lavaş ekmeği taze olarak tüketmenizdir.Sinangil Köy Ekmek Unu ile Yuva Maya kalitesi birleşince ortaya yukarıdaki gibi harika bir görüntü ve lezzet çıktı.Afiyet bal şeker olsun.:)



Lavaş'ın resmini yüklerken Okul Müdürümüz bloguma şöyle bir göz atmış,Tenefüste Öğretmenler odasında hepimiz otururken gelerek;

"Elimi ekrana uzatıp o lavaşı oradan alıp yemek istedim " dedi.Öğretmen arkadaşlarımda yarın için Lavaş ekmek istediler.Ne yapacağım ben şimdi ?:) :)



YEMEKLERİ VE HAMUR İŞLERİNİ YAPARKEN İÇLERİNE SEVGİNİZİ DE KATIN Kİ LEZZETLERİ BOL OLSUN :)



Sinangil Zencanen Ekmek

Dün buradaki yazımda Kıymetli ve Lezzetli misafirim Sinangil Unlarından bahsetmiştim.Bu sabah saat 05.00'da uyanarak büyük bir sabızlıkla Sinangil Unlarını denemeye koyuldum.


İddia ediyorum ki bu tarif hiçbiryerde yok :)

Tarifimizin adı ;"Sinangil Zencanen Ekmek" Ekmeğimize bu ismi veren benim.İçerisindeki malzemelerden;"Zencefil ve Anason"dan dolayı kendisine bu ismi verdim.Şimdi ekmeğimizin yapılışını sizlere anlatayım.



 
MALZEMELER;


1 kiloluk Sinangil Sade Un

1 yemek kaşığı kara çörek (siyah susam)

1 yemek kaşığı susam

1 yemek kaşığı çekilmiş Anason

1 yemek kaşığı çekilmiş Zencefil

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 çay bardağı sıvıyağ

1 yemek kaşığı Tuz

Üzeri için 1 yumurta sarısı



YAPILIŞI

Öncelikle Mayayı ılık suda eritin.(Mayayı ılık sütte de eritebilirsiniz)

Sinangil 1 kiloluk sade Unundan alabildiği kadar eleyerek geniş bir kaba koyun.(göz kararı yapamıyorsanız 8 su bardağı un kullanabilirsiniz)

Ortasını açıp sırasıyla;

1 yemek kaşığı kara çörek,

1 yemek kaşığı susam,

1 yemek kaşığı çekilmiş Anason,

1 yemek kaşığı çakilmiş Zencefil,

1 yemek kaşığı Tuz

Ve önceden ılık suda erttiğimiz Mayayı da Un'a ekledikten sonra 1 su bardağı sıvı yağımızı da ilave ederek hamur kıvama gelinceye kadar yoğuralım.Hamur yoğurma işlemi bittikten sonra,Kabın üzerini bir bez ile örterek ve hamur mayalanıp iyice kabarıncaya kadar bekletin.

Üzerini örttüğünüz hamuru sıcak bir yere koyarsanız kabarması çok hızlı olacaktır.

Benim hamurum kalorifer yanında 25 dakikada oldukça kabardı.:)

Kabarmış Hamurdan bir parça alıp elinizle uzun bir diktörgen elde edin ve bıçak yardımıyla eğik dikdörtgenler elde edecek şekilde yan yan parçalar kesin ya da istediğiniz başka bir şekilde yapabilirsiniz.

Üzerlerine yumurta sarısı sürün.Dilerseniz yumurtanın üzerine Siyah Çörek otu da dökebilirsiniz,"Sinangil Zencanen Ekmeğimize" Şık ve iştah açıcı bir özellik katacaktır.

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin.Afiyet olsun :)



"Sinangil Zencanen Ekmek"i yaparken kullandığım malzemelerin faydalarını Belirtmekte yarar var;

ZENCAFİL bir şifalı bitki olarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılır, sağlığınızı destekler.Zencefil bitkisi son zamanlarda kanserle savaşta "destekleyici tedavi olarak" kullanılmaktadır. Dünyada azımsanmayacak sayıdaki bilim adamı zencefilin "kanserle ve buna benzer tehlikeli hastalıklarla" savaşta "destekleyici tedavi olarak" kullanılabileceğini kabul etmektedir.


ANASON ise öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak kullanılmalıdır. Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir. İştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir. Uykusuzluğa karşı da denenebilir. Bebeklere ve küçük çocuklara gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir. Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir. Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü arttırır.

SİNANGİL UNLARI;Sofralarımızın bereketini arttıran,Evimizin en lezzetli konuğudur.Daha ne olsun.Yüksek kalitesi ile Un markaları arasında 1 numaradır. :)

UNUTMAYIN!;Bu tarifin gerçek lezzetine ancak sinangil unları ile ulaşabilirsiniz.

Öğretmen arkadaşlarımın çoğunun kahvaltı yapmadan geldiğini bildiğim için ;Yaptığım bu lezzetli ekmeği sabah sıcak sıcak okula getirdim.

Öğretmenler odasına masanın üzerine saklama kabının içinde getirdiğim "Sinangil Zencanen Ekmeği" bıraktım.Herkes mis gibi kokusunu okulun koridorundan almış.2 tepsi yapmıştım ama 1 tane bile kalmadı :)En son kalan Ekmek dilimini Müdür bey alarak; "Öğretmenim,elinize sağlık çok lezzetli olmuş,bizim hanıma da tarifini götüreyim " dedi.Bayan öğretmen arkadaşlarım da Sinangil Unlarını daha önce denemediklerini ama bu tarif ile beraber mutlaka deneyeceklerini söylediler.

Sinangil Zencanen Ekmeğimizi Herkes çok beğendi.Bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.Sakın başka unlarla denemeyin kesinlikle aynı lezzeti vermez :)

NOT:Bana ait fikirler ile geliştirdiğim "yalnızca Sinangil unlarına özel bir tariftir".İznimi almadan farklı web sitelerinde tarifimi ve fotoğraflarını yayınlamayınız!

Selva Makarna İle Fırında Kıymalı Makarna





Az sonra yemeğe misafirlerim gelecek. :)Çalışan bir bayan olarak açıkcası yemek yapma konusunda çok zorlandığımı söyleyemem.Çünkü lezzetli yemek yapabilmek çok güzel bir duygu..Aynı yemeği,aynı malzemeler kullanarak her insan aynı lezzette yapamaz.Her elin marifeti farklıdır elbette.


Misafirlerim okuldan öğretmen arkadaşlar.Ani bir davet olduğu için önceden hazırlık yapamadım.12.00 da okuldan çıktım.Hızlı bir yürüyüş ile eve geldim.Mutfak önlüğümü ve ellerime eldiven geçirdikten sonra acil ve çok lezzetli bir yemek yapmam gerektiğini düşündüm.Düşünürken gözüme Selva makarna paketleri ilişti ve fırında kıymalı makarna yapmaya karar verdim.Makarna deyip geçmeyin sakın,tarifi denerseniz harika bir lezzet olduğunu göreceksiniz.




Malzemeler:


Yarım paket Selva fırın makarna (ben Selva Kalem / Penne Rigate ile yaptım)

Soğan

Domates

Kıyma

Baharatlar (kırmızı toz biber, kimyon, nane)

Tuz

Başamel sos için:

1 çorba kaşığı tereyağ ya da margarin

1 çay bardağı un

2 su bardağı süt

Karabiber



HAZIRLANIŞI

Öncelikle kıymalı içi hazırlıyoruz. İnce kıydığımız soğanları bir güzel kavuruyoruz, ardından kıymayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra içine küp doğradığımız ya da rendelediğimiz domatesleri ekliyoruz.

Domatesler suyunu çekince biraz tuz ve baharat katıp ocaktan alıyoruz. Daha sonra tuz ve yağ ilave ettiğimiz kaynayan suda makarnaları bir güzel haşlıyoruz. Makarnalar iyi pişmeli. Sıra başamel sosta. Yağı eritiyoruz, unu kavuruyoruz. Kavrulmuş un kokusu geldiğinde yavaş yavaş sütü ilave ediyoruz. Sütü çok yavaş eklemeliyiz ki un topak topak olmasın.Sütün hepsini ilave ettikten sonra az tuz ve karabiber ekleyip koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar kaynatıyoruz. Haşladığımız makarnaları fırın tepsimize alıyoruz. Üzerine kıymalı harçtan koyup biraz karıştırıyoruz. Daha sonra başamel sosu ekleyip yayıyoruz. Üzerine peynir rendeleyip 180 derecelik fırına atıyoruz.

Üzeri kızara kadar pişiriyoruz.


AFİYET OLSUN...

Ben makarnaya farklı bir şekil verdim.İsterseniz sizlerde çeşitli şekiller vererek oldukça iştah açıcı bir makarna tasarlayabilirsiniz.Unutmayın;yemek yapmak da ayrı bir sanattır ve yemeklerin sunum şekli de en az lezzeti kadar önemlidir. :)

Şimdi kaçmam lazım birazdan kapı çalacak ve misafirlerim gelecek.. :)

Rüyamda Kovaladığım Krepler :)


Yine yağmur ve şiddetli esen rüzgar ile başlayan bir hafta başı..:)Yağmur öyle güzel yağıyor ki,en sevdiğim sevgili yağmur...


Yağmur ve kar yağdığı zaman,sıcakcık evinde oturanlar bu durumu her zaman sevinirerek,yağmuru ve kar'ı mutluluk ile karşılarlar.Düşünüyorum da birde madalyonun arka tarafı var.Kışı zor geçiren insanlar..

Belki bizim mutlu olduğumuz mevsim olayı onları mutsuz ediyordur.Allah herkesin yardımcısı olsun diyelim..

Dün bloguma hiç giriş yapamadım.Güzel bir kahvaltıdan sonra,Havanın da güzel olması nedeni ile Annem ile Bol bol yürüyüş yaptık.Ve Yılbaşı için ufak alışverişler..

Cumartesi gecesi rüyamda yüzlerce krep gördüm.Krepleri elimde çatal bıçak kovalıyorum,onlarda ayaklanmış benden kaçıyorlardı.Gülmeyin ama ya :)Rüyamda 1 tanecik krebi yakalayıp ağız tadıyla yiyemedim. :(

Hırs yapmış olacağım ki,Pazar sabahı krep yapmaya karar verdim.Sinangilden gelen "Köy ekmeği unu" nu kullanarak farklı bir krep yaptık.Ekmek unu ile daha bir lezzetli oluyormuş.Ben krebi arasına bal sürerek yemeyi tercih ettiğim için,biraz kalın yapıyorum.Resimde de gördüğünüz gibi Sinangil köy ekmeği ununun iştah açıcı çikolatalı bir rengi var.Mımmm Ben bayıldımmmm :)Bu krebe bir isim verdim;Sinangil KöyEsmer Krep :)

Denemek isteyenler için tarifini de veriyorum;






Malzemeler
2 adet yumurta
1,5 su bardağı Sinangil Köy Ekmek Unu
1 su bardağı su
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz


Hazırlanışı

Un, süt ve su ile hiç topak kalmayana kadar iyice çırpın. Yumurtaları ve Yağı ekleyin biraz daha çırpın. Kek hamurundan daha akıcı bir kıvamda hamur edin. Tavaya 1 kepçe hamuru dökerek yayın. Her iki tarafını çevirerek orta ateşte pişirin.


İyi bir krep yapmak karışımdan çok el becerisi ister. Biraz pratik yapmanız gerekecektir :) Bu arada hamura tuz koymazsanız reçel,bal veya çikolata sürerek de tüketebilirsiniz. Tuzlu sevenlere ise önerim içine peynir sarılmasıdır. Herkese afiyet olsun:)








Havuçlu Kek



Dün sabah Yuva Maya ailesinden gelen bir kargo aldım.Kargo adresini ev adresim olarak verdiğim için, kargo çalışanı (bir öğrencimin velisi olan)beni evde bulamayınca kargomu okula getirdi.


Tenefüs arasında gelen velilerle "Yerli Malı Haftası"etkinlikleri ile ilgili neler yapabileceğimizi konuşuyorduk,Kargodan çıkan maya paketlerini görünce çok mutlu oldum.

Unutanlar için hatırlatalım;12-18 Aralık haftası "Yerli Malı" Haftasıdır.Minik öğrencilerimle yoğunluğumuz ve grip salgını nedeni ile yerli malı haftasını kutlayamamıştık.Dün Yuva Maya'nın gönderdiği maya paketlerinden ilham alarak;Öğrenci velilerinin gönüllü olarak yapmak istediği;hamur işlerinde kullanmaları için yuva mayanın göndermiş olduğu mayalardan ,diğer kullanım malzemelerini de alarak velilerimize verdim.Bugün okulumuzda mükemmel bir "Yerli Malı Haftası" etkinliği düzenledik.Velilerimiz Yuva Mayanın kalitesinden çok memnun kaldıklarını daha önce denemediklerini ve Yuva Maya ile kendilerini tanıştırdığım için teşekkürlerini sundular.Ben de Yuva Maya'ya böyle bir etkinliğe katkı sağladıkları için çok teşekkür ediyorum.

Yuva Maya ile,Yerli Malı Haftası etkinliğimizde kabarmamış olan bir hamur işi yoktu.Gerçekten hayran olunacak bir kalite..



Mayaları Velilerimize dağıtınca benim elim boş kaldı :) Ama Neyse ki evde 1 paket daha önce aldıklarımdan kalmıştı.Ben de etkinlik için YUVA MAYA İLE HAVUÇLU ve HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK yaptım.Resimde de gördüğünüz üzere kabarıklığına diyecek yok.


Yuva Maya olmadan yaparsanız aynı sonucu alamayacağınız notunu da ekleyerek ;Denemek isteyenler için tarifini veriyorum; :)

Malzemeler;

1+1/2 bardak un
1 bardak toz şeker
1 paket Yuva Yaş Maya (42 gram)
1/2 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
1 bardak kıyılmış havuç (2 orta boy)
1 kutu ananas (suyu da kullanılacak)
1/4 bardak sıvı yağ
1 çay kaşığı vanilya
1 tane yumurta
2 çay kaşığı yumuşak krem peynir
1+1/2 bardak pudra şekeri
1 çay kasığı vanilya
Diet süt 1/4 bardak
öğütülmüş hindistancevizi

Hazırlanışı

Teflon bir kabı hafif yağlayın.

Un, şeker,1 paket Yuva Yaş Maya (42 gram) (göz kararı mayayı ayarlıyoruz),karbonat, tuz. tarçın ve yenibaharı geniş bir kapta karıştırın. Bir çatalla havuçları ve kuru üzümleri iyice karışana kadar harmanlayın.


Küçük parçalar halinde doğranmış ananasları suyuyla birlikte, yağ, 1 çay kaşığı vanilya ve yumurtayla karıştırın. Ananas karışımını kuru karışımın içine katıp iyice yedirin. Bunu tepsiye veya kek kalıbına boşaltın ve 180 derecelik fırında yaklaşık 35 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.


Krem peynir, pudra şekeri ve 1 çay kaşığı vanilyayı, pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Bu karışıma yaklaşık 1 yemek kaşığı süt ekleyin. Daha sonra karışımı kekin üzerine dökün. Ortasına hindistancevizini serperek servise hazır hale getirin. Afiyet olsun.

YUVA MAYA WEB SİTESİNE ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.
YUVA MAYA İLE LEZZETLİ GÜNLER.. :)

Nefis Çikolatalı Kek



Bugünlerde rüyamda hep kek ve kurabiye görüyorum.:)Aklım fikrim hamur işi oldu.


Akşama oturmaya misafirimiz gelecek.Acilen birşeyler yapmam gerekiyordu,baktım fazla birşey kalmamış evde,alışverişe gitmeye de üşendim.Sinangil'den gelen unlar vardı aklımda..

Kendi kendime sinangil'in kakaolu unu vardı onunla güzel bir ıslak kek yaparım" diye düşünüyordum.Koliyi boşalttım baktım,"kakaolu un" yok.Nereye gitti bu diye aramaya koyuldum.Aradım..aradım..aradım... bulamadım,Şaşırdım..


Sonra "Sinangil Limon Aromalı Un" ile kek'i yapmaya başladım.Kek'i yaparken hep "kokaolu un" u düşündüm :)"Nereye kayboldu ki" diye söylenip durdum.Kek'i fırına atıp 250 derecede pişirdim.Kek pişerken ben hala kakaolu unu arıyordum mutfakta..

Keki fırından çıkardıktan sonra soğuması için dışarı çıkardım ve bloguma bir bakayım dedim.Buradaki yazımda Sinangil unlarının fotoğraflarını da eklemişim.Bir baktım Sinangil'in "kakao aromalı un" u yokmuş meğersem.Boşuna arayıp durmuşum kayboldu diye :) Nerden geldiyse aklımda Sinangilde kakao aromalı un var diye yer edinmiş.Çok güldüm kendime :) Bu vesile ile düşündüm de kakao aromalı unlar olsa kek ve kurabiyeler için oldukça kullanışlı olurdu.

Kekimi de yaptım.Böldüm tadına baktım.Çok güzel olmuş.Sanırım bu yetmeyecek 1 tane daha yapmak lazım.Sinangil'e teşekkürler.Limon aromalı un'u daha önce hiç denememiştim,çok memnun kaldım.Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

Çikolatalı kekimizin tarifini de verelim.Afiyet şeker olsun :)



Malzemeler:

3 yumurta
1+1/2 su bardağı toz şeker
1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
1+1/2 su bardağı süt
3 su bardağı Sinangil Limon Aromalı Un
1 kabartma tozu
1/2 su bardağı kakao (bir miktar fıstıklı damak çikolata da kullanabilirsiniz)


Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri geniş bir kapta iyice kabarana kadar çırpın.
Sıvıyağı yavaşça ilave edip çırparak yedirin.
Önce sütü, sonra kakao ile birlikte elenmiş unu ilave edip karışana kadar düşük hızda çırpın.
Yağlanmış dikdörtgen cam veya metal kalıba döküp kürdan batırıp çıkardığınızda temiz çıkana kadar pişirin. (165C/350F dereceli fırında yaklaşık 30-40 dakika)